Szesz-, bor-, söripar

A borexport nő, és a borászatok termelési értéke is jelentős. Az borszőlőtermés idei átlaga a becslések alapján mintegy 7,9 tonna hektáronként. Az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a minisztérium stratégiai fontosságúnak tartja.

 


A borászatok termelési értéke 101 milliárd forint, amely a teljes élelmiszeripari termelés 3,2 százalékának felel meg – mutatott rá a Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a Tornai Pincészetben megtartott XV. András napi Bormester Találkozón. Előadásában kiemelte, hogy az élelmiszeripari vállalkozások 14 százalékának főtevékenysége a borászat (összességében ennél több vállalkozás foglalkozik borkészítéssel). Az élelmiszeriparban foglalkoztatottak 4,1 százalékának adnak munkát a borászati vállalkozások.
A szőlőtermesztésben tevékenykedő egyéni gazdaságok a mezőgazdasági terület 0,88 százalékát művelik meg, ezzel szemben bruttó termelési értékben részarányuk a mezőgazdaságban tevékenykedő egyéni vállalkozások 2,35 százalékát teszi ki.
– A szőlőtermesztésben tevékenykedő társas vállalkozások a mezőgazdasági terület 0,43 százalékát művelik meg, ezzel szemben bruttó termelési értékben részarányuk a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozások 1,45 százalékát teszi ki; az adatokból is látható, hogy a borászat magasabb hozzáadott értéket képvisel – emelte ki az államtitkár.

 

Új támogatási időszak


Czerván György arról is beszélt, hogy Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának adatai alapján 64,8 ezer hektár az 1000 négyzetméternél kisebb árutermő, és az 1000 négyzetméternél nagyobb borszőlőültetvények összesített területe. Hazánkban az egy főre jutó borfogyasztás közel 26 liter évente, amellyel elmaradunk a franciák 42, és az olaszok 34 literes éves egy főre vetített átlagfogyasztásától.
A magyarországi borexport az idei első nyolc hónapban 49 millió eurót – több mint 15 milliárd forintot – tett ki, ez mintegy 416 ezer hektoliter bor kivitelét jelentette. Az idei magyar borimport mennyisége az év első nyolc hónapjában 192 ezer hektoliter volt, összesen mintegy 14 millió euró (4,3 milliárd forint) értékben.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság 2019-2023 között újabb támogatási időszak megnyitását határozta el, az erre az időszakra vonatkozó részletszabályok kidolgozását a bizottság már megkezdte. A nemzeti támogatási program keretében ebben az időszakban a magyar borágazat számára ismételten rendelkezésre állhat az évi 29 millió eurós támogatás legalább 2020-ig. A jelenlegi támogatási időszak (2014-2018) keretein belül Magyarország ebben az 5 évben 145,5 millió euró felhasználására - évente 29 millió euróra, mintegy 9 milliárd forintra – jogosult.

 

Czerván György hangsúlyozta, hogy az ágazat jövője szempontjából a szőlőültetvények telepítését a minisztérium stratégiai fontosságúnak tartja. Éppen ezért a legtöbb támogatást a szőlőültetvények szerkezetátalakítása és átállítása jogcímen elérhető, melyen 124 millió euró (mintegy 38 milliárd forint) állt rendelkezésre. Az uniós csatlakozás óta a szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására közel 50 milliárd forintot kaptak a termelők, amely mintegy 23 ezer hektár szőlőültetvény megújítását tette lehetővé.
Az államtitkár megemlítette: a borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésének támogatását 2016-tól már a vidékfejlesztési források terhére lehetett igényelni. A rendelkezésre álló támogatási keret az új forrásból mintegy 40 milliárd forint. A támogatást közvetlenül a szőlőbor-előállítás célját szolgáló, borászati technológia, továbbá az üzem működtetéséhez szükséges épület építésére vagy fejlesztésére lehet fordítani.

 

Mérsékelt termés


A bortörvényről szólva Czerván György örömtelinek nevezte, hogy az Országgyűlés 191 támogató szavazattal elfogadta a jogszabály módosítását. Az államtitkár megfogalmazta, hogy a törvénymódosítás az egész ágazat érdekeit szolgálja, melynek egyik lényeges pontja, hogy a meglévő szőlőültetvények fennmaradása érdekében a jövőben az ott tevékenykedő termelők határozhassák meg, hogy a szőlőtermesztésre alkalmas területen a szőlőtelepítésen kívül milyen ültetvény telepítése engedélyezhető. Fontos újítás, hogy a borszőlőültetvény kivágásához a jövőben nem kell előzetes hegybírói engedély, a kivágás tényét a kivágást követő 15 napon belül kell bejelenteni a hegybírónak. A kivágást a hegybíró az újratelepítési engedély igénylésére vonatkozó eljárásban ellenőrzi.
Czerván György az idei szürettel kapcsolatban megjegyezte: a gazdáknak sokféle időjárási kihívással kellett megküzdeniük, tavasszal a fagyok, míg július-augusztusban a heves esőzéseket kísérő jégesők okoztak gondot. Ezek hatására a termésátlag a becslések alapján mintegy 7,9 tonna hektáronként, amelyből 2,75 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe.(FM Sajtóiroda)

 


Díjak

A rendezvényen első alkalommal adták át a Somlóért - Tornai Endre emlékdíjat, melyet a Somló térségért végzett munkája elismeréseként Vaczkó László tanár, volt somlóvásárhelyi polgármester, a somlói borászat támogatásáért pedig Fehérvári Károly történész, borász, a Somló Borrend nagymestere vehetett át. (MTI)


 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok