Szesz-, bor-, söripar

Még az ősszel megjelenhet a közepes élelmiszeripari feldolgozók fejlesztéseit célzó európai uniós pályázat. A Vidékfejlesztési Program keretében eddig több mint 200 milliárd forint értékű beruházási pályázatot nyújtottak be.

 A NAK keddi sajtótájékoztatóján Győrffy Balázs elnök számolt be a tervezett, élelmiszeripart segítő kamarai kezdeményezésekről – ezek között volt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében egy hamarosan meghirdetendő új pályázat is. Elhangzott, hogy vállalkozásfejlesztésre egy pályázó maximálisan 750 millió forint vissza nem térítendő, illetve 2 milliárd forint visszatérítendő támogatást kaphat.
Magyar Időknek Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója elmondta: az élelmiszeripari felhívásra azok a nem mezőgazdasági termelők jelentkezhetnek, akik élelmiszeripari feldolgozással foglalkoznak – ezen belül étel- vagy italgyártással –, a cég mérete pedig eléri az európai uniós kritériumok alapján a közepes üzemméretet. Támogatás a feldolgozáshoz szükséges komplex beruházások megvalósításához igényelhető. Kivételt egyedül a központi régióban megvalósuló fejlesztések képeznek, a közép-magyarországi beruházásokhoz ugyanis ebből a keretből nem adható támogatás.


A lap szerint a Vidékfejlesztési Program keretében eddig több mint 200 milliárd forint értékű beruházási pályázatot nyújtottak be az élelmiszeripari kisvállalkozások és a feldolgozással is foglalkozó mezőgazdasági termelők. Az 1097 pályázat közül 658 támogatási kérelem érkezett a kisméretű élelmiszeripari vállalkozásoktól, míg 439 pályázatot a feldolgozással is foglalkozó mezőgazdasági termelők küldtek el az irányító hatósághoz.
A VP finanszírozott felhívás teljes kerete 141 milliárd forint, a hatóság azonban várhatóan jóval nagyobb értékben fogad be pályázatokat, hiszen nem minden esetben születik pozitív támogatói döntés. Korábban Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár- és vidékfejlesztésért felelős államtitkára is beszélt arról, hogy számos hibás pályázat érkezik, köztük olyanok, amelyekről egyértelműen látszik, hogy valójában nem élelmiszeripari célú beruházást takarnak.


(Magyar Idők/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok