Szesz-, bor-, söripar

Az idei szőlőtermés az eddigi becslések szerint nem éri el az átlagost – közölte Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.

A becslés még változhat az időjárástól függően, azonban a mostani felmérések szerint az idei termésből mintegy 2,5-2,7 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe – fűzte hozzá Légli Ottó. A bor minőségét a következő hetek időjárása jelentősen befolyásolja még. A borászok számára a csapadékmentes, napsütéses idő volna a legkedvezőbb.

Az idei szüret megkezdődött; a Balatonnál már szedik a Csabagyöngyét, de más borvidékeken is hamarosan elkezdődik a korai érésű fajták szedése – jelentette be Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára.

Várják a jégkárt szenvedett gazdák jelentkezését

Gál Péter jelezte: a HNT kérésének megfelelően a jégkárt szenvedett szőlősgazdák jelentkezését is várják a kárenyhítési alapba, ennek feltétele, hogy a hozamérték csökkenés mértéke elérje el a 30 százalékot. Továbbá a kamatmentes hitel lehetőségét a szaktárca kibővíti azokra a településekre, ahol komoly jégkár érte a szőlőt, hogy a kieső termésmennyiséget máshonnan lehessen pótolni, illetve a kieső bevétel ne okozzon jelentős működési zavart egy-egy gazdaságban. Ebben a keretben legfeljebb 50 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni.

Az előzetes felmérések szerint az idén 10-15 százalékos lehet a veszteség vihar- és a jégkárok után – mondta Légli Ottó. Azokon a borvidékeken viszont, ahol az eső jótékony hatására a szőlőszemek kiteltek, ott akár 10 százalékos többlet is előfordulhat, ami országos átlagban ki is egyenlítheti a kiesett termést.

40 milliárdra lehet pályázni

A kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról is – emelte ki a helyettes államtitkár. Ennek keretében 40 milliárd forint összegű támogatási forrásra lehet pályázni. A pályázati felhívás már elérhető, és az első pályázatokat szeptember 12-én lehet beadni. A támogatás mértéke legfeljebb 45 százalék. Jelezte: egy kisebb kerettel a szőlőszerkezet-átalakítás támogatása is újra elérhetővé válik – ez a keret ugyanis tavaly kimerült. A pályázható támogatás összege 3 millió euró, több mint 900 millió forint lesz a tervek szerint.

Kapcsolódó cikkünk:

Újra el kell helyezni hazánkat a világ bortérképén

(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok