Az idei fehér és rozéborok országos borkóstolójára 722 tételt neveztek, ezekből szakértői bizottságok választják ki a borkiválóság könyvbe kerülő termékeket.
A negyedik éve megrendezett program iránti érdeklődés növekedését mutatja, hogy egyre több terméket neveznek a szakmai minősítésre, és az idén minden eddiginél több, 550 tételt közvetlenül a termelők küldtek be. A nevezett 722 termékből 531 fehér, 191 rozébor – mutatott rá az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Horkay András.
Az elnök szerint az eddig elvégzett kóstolások azt vetítik előre, hogy az idén az átlagosnál magasabb arányban kerülnek majd be termékek a borkiválóság könyvbe, a korábbi évek tapasztalatai alapján ez az arány 50 százalék körül volt.
A május 9-i sajtótájékoztatón Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztosa elmondta, a nemzeti borkiválósági program célja, hogy ösztönözzék a borfogyasztást, és a piaci értéket jelző minősítéssel segítsék a termelőket az értékesítésben.
(MTI)