`

Az elmúlt hétvégén Soponyán tartották a XII. Vadgasztronómiai Fesztivált, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdaság Zrt. szervezésében. Mint elhangzott, az agrártárca célja a vadhús népszerűsítése és fogyasztásának növelése.


Az Agrárminisztérium sokat dolgozik azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapjon, de ez nem egyszerű munka, hiszen a vadhús íze jelentősen eltér attól, melyhez például egy közétkeztetésben résztvevő gyermek szokott – mondta a fesztivált megnyitó beszédet Bitay Márton Örs földügyekért felelős államtitkár. Hozzátette, fontos, hogy az ilyen fesztiválokon minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével, annak elkészítési módjával, mivel ezek azok alkalmak, melyek egyre népszerűbbé tehetik a szarvast, őzet, vaddisznót vagy a muflont. A gasztronómiai fesztiválokra éppen ezért nagy szerep hárul, emelte ki az államtitkár, és dicsérte ezzel a szervezők munkáját, a rendezvény kimagasló színvonalát.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a belföldi kiskereskedelmi forgalomban értékesített vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél 2017-ben meghaladta a 70 500 kg-ot, mely a tavalyi 61 600 kg-hoz képest jelentős növekedést jelent, ehhez hozzájárul a fesztivál és az Erdei Delikátesz-üzletek tevékenysége. Bitay Márton Örs köszönetét fejezte ki a Vadex Zrt.-nek és a támogatóknak, hogy ezt a fesztivált megrendezték és ezzel is népszerűsítik a vadhúst.

A rendezvényre vadételek alapanyagát a Vadex vadfeldolgozó üzeme szállította. Az üzem 1973-ban kezdte meg a tevékenységét Soponyán. A szakembereknek és a technológiának köszönhetően olyan minőségű áru készül itt, majd kerül a piacra, melyről gyakran a fogyasztó nem tudja, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszer-alapanyagot választja. A magas ásványianyag- és rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer számos fontos vitamint tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a vadhús rendkívül előkelő helyet kap az egészséges élelmiszerek piramisán.

– Azt gondolom, hogy az elmúlt években sikerült lerakni a hosszú távon is fenntartható, eredményes vadgazdálkodás alapjait – mondta az eseményen Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – A hazai vadhúsfogyasztás terén azonban még komoly kihívások előtt állunk. Annak ellenére, hogy a vadászatnak nálunk évszázados hagyományai vannak, identitástudatunk szerves részét képezi, és hogy a vadételek a hazai gasztronómiában kiemelt szerepet kapnak, szinte alig fogyasztunk vadhúst, átlagosan évente mintegy fél kilogrammot. Ez azért is szomorú, mert a vadhús alacsony zsírtartalmának, magas fehérje-, rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonságokkal rendelkezik. A Magyarországon megtermelt vadhús számottevő részét, körülbelül ¾-ét exportáljuk, jellemzően Nyugat-Európába, ahol a vadhúsfogyasztás többszöröse a hazainak. Az alacsony hazai vadhúsfogyasztás több tényezőre vezethető vissza. Ebben egyrészt nyilván szerepet játszi a vadhús magasabb ára, de akik megengedhetnék maguknak, azokra sem jellemző, hogy vadhúst vásárolnának. Másrészt a háziasszonyok többsége ódzkodik tőle, félnek, hogy elrontják a drágán megvett vadhúst, pedig a vadételek elkészítéséhez nem kell mesterszakácsnak lenni. Az átlagos magyar fogyasztónak kevés ismerete van arról is, hogy milyen sokféleképp elkészítő a vadhús, sokan csak a gulyást vagy a pörköltet „látják bele”. Napjainkban pedig az afrikai sertéspestis megjelenése sem tesz túl jót a vadhús megítélésének. Ezért kiemelten fontos feladat a vadhús népszerűsítése. 


(forrás: AM Sajtóiroda/nak.hu)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám