Hús-, baromfiipar

Az elmúlt hétvégén Soponyán tartották a XII. Vadgasztronómiai Fesztivált, a Vadex Mezőföldi Erdő és Vadgazdaság Zrt. szervezésében. Mint elhangzott, az agrártárca célja a vadhús népszerűsítése és fogyasztásának növelése.


Az Agrárminisztérium sokat dolgozik azon, hogy a vadhús a közétkeztetésben is nagyobb szerepet kapjon, de ez nem egyszerű munka, hiszen a vadhús íze jelentősen eltér attól, melyhez például egy közétkeztetésben résztvevő gyermek szokott – mondta a fesztivált megnyitó beszédet Bitay Márton Örs földügyekért felelős államtitkár. Hozzátette, fontos, hogy az ilyen fesztiválokon minél többen megismerkedhessenek a vadhús ízével, annak elkészítési módjával, mivel ezek azok alkalmak, melyek egyre népszerűbbé tehetik a szarvast, őzet, vaddisznót vagy a muflont. A gasztronómiai fesztiválokra éppen ezért nagy szerep hárul, emelte ki az államtitkár, és dicsérte ezzel a szervezők munkáját, a rendezvény kimagasló színvonalát.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a belföldi kiskereskedelmi forgalomban értékesített vadhús mennyisége a Vadex Zrt.-nél 2017-ben meghaladta a 70 500 kg-ot, mely a tavalyi 61 600 kg-hoz képest jelentős növekedést jelent, ehhez hozzájárul a fesztivál és az Erdei Delikátesz-üzletek tevékenysége. Bitay Márton Örs köszönetét fejezte ki a Vadex Zrt.-nek és a támogatóknak, hogy ezt a fesztivált megrendezték és ezzel is népszerűsítik a vadhúst.

A rendezvényre vadételek alapanyagát a Vadex vadfeldolgozó üzeme szállította. Az üzem 1973-ban kezdte meg a tevékenységét Soponyán. A szakembereknek és a technológiának köszönhetően olyan minőségű áru készül itt, majd kerül a piacra, melyről gyakran a fogyasztó nem tudja, hogy az egyik legegészségesebb élelmiszer-alapanyagot választja. A magas ásványianyag- és rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú élelmiszer számos fontos vitamint tartalmaz. Ezen tulajdonságainak köszönhetően a vadhús rendkívül előkelő helyet kap az egészséges élelmiszerek piramisán.

– Azt gondolom, hogy az elmúlt években sikerült lerakni a hosszú távon is fenntartható, eredményes vadgazdálkodás alapjait – mondta az eseményen Győrffy Balázs, a NAK elnöke. – A hazai vadhúsfogyasztás terén azonban még komoly kihívások előtt állunk. Annak ellenére, hogy a vadászatnak nálunk évszázados hagyományai vannak, identitástudatunk szerves részét képezi, és hogy a vadételek a hazai gasztronómiában kiemelt szerepet kapnak, szinte alig fogyasztunk vadhúst, átlagosan évente mintegy fél kilogrammot. Ez azért is szomorú, mert a vadhús alacsony zsírtartalmának, magas fehérje-, rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően kiemelkedő táplálkozás-élettani tulajdonságokkal rendelkezik. A Magyarországon megtermelt vadhús számottevő részét, körülbelül ¾-ét exportáljuk, jellemzően Nyugat-Európába, ahol a vadhúsfogyasztás többszöröse a hazainak. Az alacsony hazai vadhúsfogyasztás több tényezőre vezethető vissza. Ebben egyrészt nyilván szerepet játszi a vadhús magasabb ára, de akik megengedhetnék maguknak, azokra sem jellemző, hogy vadhúst vásárolnának. Másrészt a háziasszonyok többsége ódzkodik tőle, félnek, hogy elrontják a drágán megvett vadhúst, pedig a vadételek elkészítéséhez nem kell mesterszakácsnak lenni. Az átlagos magyar fogyasztónak kevés ismerete van arról is, hogy milyen sokféleképp elkészítő a vadhús, sokan csak a gulyást vagy a pörköltet „látják bele”. Napjainkban pedig az afrikai sertéspestis megjelenése sem tesz túl jót a vadhús megítélésének. Ezért kiemelten fontos feladat a vadhús népszerűsítése. 


(forrás: AM Sajtóiroda/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei