Hús-, baromfiipar

Átadták a Hajdúnánási Tartósító és Építő Szociális Szövetkezet vágóhídját szerdán, az önkormányzati tulajdonban lévő telken a 200 négyzetméteres üzem 78 millió forintba került, a pénz 60 százaléka állami támogatás, 40 százaléka pedig önkormányzati önerő volt.


Szólláth Tibor hajdúnánási polgármester, a NAK hajdú-bihari elnöke elmondta, a szociális szövetkezet 2014. decemberében kezdte meg működését, élelmiszer-feldolgozást és építőipari tevékenységet végez, 15 ember alkalmazásával. Ők kőműves és asztalos szakemberek, illetve zöldség- és gyümölcs-előkészítéssel és -tartósítással foglalkozó munkatársak. A vágóhídra hat új munkást vettek fel. A most átadott vágóhíd hetente 20 sertés vágására alkalmas, bérvágást is vállal. Hozzátette, még az idén egybeépítik a vágóhidat, valamint a feldolgozó- és tartósító-üzemet, ami már az uniós jogszabályoknak is megfelelő lesz.

A szociális szövetkezet 2014. decemberében kezdte meg működését, élelmiszer-feldolgozást és építőipari tevékenységet végez, 15 ember alkalmazásával. Ők kőműves és asztalos szakemberek, zöldség-gyümölcs előkészítő és tartósítással foglalkozó munkatársak. A vágóhídra hat új munkást vettek fel.

– Az értékteremtő közfoglalkoztatás eredményeire remek példa a szövetkezet vágóhídjának felépítése – mondta az átadáson Hoffmann Imre, közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkár. Kifejtette, a közfoglalkoztatással a kormány azt szeretné elérni, hogy értékteremtő programokat vezessenek be, amelyek folyamatos munkavégzést biztosítanak, s amelyek mindenki számára elérhetők. A kormány ezt átmenetinek szánta, ugyanis a végső cél az, hogy az emberek visszakerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra.

A helyettes államtitkár elmondta, napjainkban 251 ezren keresnek állást, közfoglalkoztatottként pedig idén júliusban már csak 142 900 főt tartottak nyilván.
– Új kihívással nézünk szembe, a munkaerőhiánnyal – mondta Hoffmann Imre. Hozzátette, nagy kérdés, hogy milyen hatékonysággal tarthatók fenn a kisüzemek és a szociális szövetkezetek. Közölte, a Belügyminisztérium támogatja azt, hogy aki akar és képes, tudjon dolgozni, éppen ezért a szociális szövetkezeteknek kiegészítő támogatást nyújtanak.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei