Hús-, baromfiipar

Példaértékű az államközi kereskedelemben és a helyi működésben is a kaposvári húsipari cég. A társaság ipari körülmények között kézműves-minőségű termékeket kíván előállítani.


A kaposvári húsüzem példaértékű lehet az önkormányzat és helyi vállalkozások együttműködésében – mondta Massimo Rustico, Olaszország budapesti nagykövete a Kométa 99 Zrt. keddi fővárosi sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az olasz családi tulajdonban álló cég fontos szerepet tölt be a két ország közötti kereskedelemben, amelynek értéke tavaly elérte a 10 milliárd eurót.

A nagykövet kiemelte, hogy Magyarország a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Olaszországnak, de előbbinek szüksége volna további feldolgozóipari beruházásokra.
– Jelentős mennyiségű magyar élelmiszer úgy hagyja el az országot, hogy a feldolgozás más államokban történik, a nyersanyagokhoz hozzáadottérték nem belföldön keletkezik – hangsúlyozta.

A Kométa 1994 óta működik Kaposváron, árbevétele 2016-ban 36 milliárd forint volt. Több mint 43 milliárd forint volt a forgalma 2017-ben, a kaposvári húsüzem beruházásai az elmúlt 10 évben elérték a 8 milliárd forintot. A cég termékeinek csaknem felét Olaszországban értékesítik. Giacomo Pedranzini ügyvezető igazgató hangsúlyozta, hogy a vállalat a kézműves gyártással elérhető minőséget szeretné megvalósítani ipari körülmények között. Ennek jegyében egyes termékekben mostantól 25 százalékkal csökkentik a sótartalmat, a szóját pedig már eddig is teljes mértékben nélkülözték. Megjegyezte, az élelmiszerkönyv tavalyi szigorítása a Kométát nem érintette, hiszen korábban is szigorúbb követelményekkel működött, mint amit a szabályok előírnak.

Bódi Krisztina marketingigazgató szerint a fogyasztók keveset tudnak a termékekről, ezért felhívta a figyelmet a gyártók felelősségére és kiemelte az élelmiszeripari innovációk jelentőségét. Szita Károly, Kaposvár polgármestere üdvözölte a legújabb termékfejlesztést, amely bővítheti a kaposvári üzem piacát és növelheti a cég bevételeit.


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei