A korábbi évek gyakorlatának megfelelően, idén tavasszal is sor kerül a húsvétkor hagyományosan fogyasztott, valamint a szezonális élelmiszerek fokozott ellenőrzésére.
Az egész országra kiterjesztett ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek és a hivatal szakemberei végzik 2018. március 1. és április 2. között.
A tavaszi szezonális mustra hagyományait követve 2018-ban is az ellenőrzés középpontjába kerülnek például a pácolt, a füstölt nyers vagy a főtt húskészítmények (különösen a sonka), az édesipari termékek, a különféle borok és szeszes italok, a szezonális zöldségek és gyümölcsök, valamint – az élelmiszerlánc-szemléletet érvényesítve – a bárányok és nyulak szállítása is. Tekintve, hogy a húsvéti időszakban jelentősen megemelkedik a tojásfogyasztás, a szakemberek kiemelten figyelik az üzletekben, piacokon étkezési tojást. Idén először a tojásfestékeket is vizsgálat alá vonja a hatóság.
Az agrártárca célja, hogy az ünnepi időszakban is kizárólag biztonságos, kiváló minőségű, lehetőség szerint hazai gyártású élelmiszerek kerüljenek a magyar családok asztalára.
(FM Sajtóiroda)