Megnyílt az élelmiszeripar, a sütő- és cukrászipar, a szálloda- és vendéglátóipar, a gasztronómia, illetve a csomagolóipar legújabb trendjeit, technológiáit bemutató Sirha Budapest 2018 kiállítás.
Nem túlzás azt állítani, hogy erős illatfelhő lengte be a Hungexpónak azt a két kiállítási csarnokát, amelyekben február 7-én megnyílt a – 9-ig tartó – Sirha Budapest 2018 kiállítás. Hogy melyik cég nyerte az „illatversenyt” azt nem kívántuk eldönteni, lévén nem ez számít a legfontosabb küzdelemnek, hanem például a szakácsok/séfek versengése, a Bocuse d’Or gasztronómiai verseny magyarországi döntője, a magyar cukrászokat felvonultató Sirha Budapest Desszert Verseny, vagy éppen – újdonságként – az Országos Közétkeztetési Szakácsverseny.
Óriásstand
Mindenesetre az egyik legnagyobb és legillatosabb standdal az egyik itthon is jelen lévő, külföldi tulajdonú kiskereskedelmi áruházlánc vonult fel. Nem lehetett ugyanis nem megállni az óriás (jégágyas) hús- és hal-, valamint zöldség- és gyümölcspultjuk mellett. A nyershús-pult díszleteként funkcionáló térkép például azt mutatta be, hogy honnan, mely földrészekről és országokból is szerzi be cég a forgalmazott termékeket; ezen feltűnő helyet foglal el Magyarország, ahonnan például csirke-, pulyka-, viziszárnyas-, bárány-, sertés-, vad-, marha- és borjúhúsok származnak. Szintén figyelemre méltó látványt nyújt ugyanitt egy nyershús-vitrin: a 21. napig érlelt Angus-marhahús egy jelentős méretű darabját lehet megtekinteni. Hasonlóan bámulatos a halpult is, ahol – a teljesség igény nélkül – olyan különlegességek is láthatók, mint a Szent Péter hal és a rombuszhal is.
Mindemellett a legkülönbözőbb élelmiszer- és italtermékeket (a legújabb szószokon és húskészítményeken át a gyümölcsitalokig; ezek közül is kiemelendő egy olasz óriássonka!), sütőipari és cukrászati termékeket (többek között tészták, szendvicsek, fagylalt- és süteménykollekciók) lehetett nézni és ízlelni – a nyitónapon legtöbben a szendvicsekre és a fagyikra voltak kíváncsiak – , valamint az ezek elkészítéséhez elengedhetetlen legkorszerűbb konyhagépek, sütőipari berendezések, élelmiszeripari és higiéniai technológiákat is körbe járhatták az ezek iránt érdeklődők.
Erődemonstráció
A Sirha Budapest 2018-on – amely 2014 és 2016 után a harmadik „tárlat”– 17 ország több mint 300 kiállítója mutatja be termékeit és szolgáltatásait. Ezek 16 százaléka az élelmiszeriparból, 14 százaléka a kereskedelemből, 15 százaléka a sütő- és cukrásziparból érkezett – utóbbiak a Sirha történetében először mutatják meg magukat, köszönhetően a Magyar Pékszövetség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, valamint a szervezők közötti együttműködésnek.
Ez a kiállítás, látva a felvonultatott termékeket, szolgáltatásokat, a jelenlévő szakmák, területek csúcseseménye. Ahogy Ganczer Gábor, a házigazda helyszín Hungexpo vezérigazgatója köszöntőjében fogalmazott, a Sirha Budapest 2018 egyfajta „erődemonstráció” is.
– Nagy dolgok történnek, nagy változás megy végbe vendéglátásban, a gasztronómiában, a szállodaiparban és az élelmiszeriparban is. A minőség forradalma zajlik ma hazánkban is, és ez kitűnik az idei bemutatón – jegyezte meg.
Nagy István, az agrártárca miniszterhelyettese megnyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a jó minőségű és egészséges helyi terméket előállító szektor újjáéledőben van Magyarországon, és a hazai gasztronómia csak akkor marad működőképes, ha az egészséges alapanyagokat az agrárium folyamatosan biztosítja. Hozzátette, ehhez a földrajzi adottságok megvannak, a feltételeken szükséges még javítani.
– A következő években egyre nagyobb szerepet kapnak a helyben termelt egészséges, természetes alapanyagokból készülő ételek. Erre kell felkészülnie és elébe mennie a szükséges nyersanyagokat előállító mezőgazdaságnak is. Szemléletváltásra van szükség, melynek középpontjában a minőségi termelésnek, a környezettudatosságnak és az élelmiszer-biztonságnak kell állnia. Bízom benne, hogy az idei Sirha kiállítás elősegíti a magyar élelmiszeripar megújulását és továbbfejlődését – jegyezte meg Nagy István.
A miniszterhelyettes szavait mindenesetre igazolták az átadott innovációs termékdíjak; többek között díjat nyert egy új fűszerpaprikamag-olaj is…
(nak.hu)
Visegrádi menü
Közös menüvel mutatkoztak be a visegrádi országok (V4) szerdán a Sirha Budapest 2018 szakkiállításon. (A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), Magyarország soros V4-elnöksége tiszteletére, közös V4 standdal vesz részt a szakkiállításon.) A V4 menüt a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a meghívott szlovák, cseh és lengyel séfek állították össze a tagországok jellegzetes alapanyagait tartalmazó, hagyományos és modern felfogásban elkészített ételekből. Szlovákia hideg étele szarvasborjú-terrine juhtúróropogóssal, homoktövisgyöngyökkel és diópestóval, salátával, Magyarország levese pedig egy gulyásleves újragondolva, gremolata fűszerkeverékkel. Csehország főétele omlós sertéssült sörös pecsenyelével, káposztavariációkkal és knédlivel, Lengyelország főétele pedig kacsahús csicsókacsipsszel, zellergyökérpürével, füstölt túrógombóccal, fondant burgonyával és lóbabbal. A menüt Magyarország desszertje, egy újragondolt somlói galuska zárja.
A magyar fogásokat Széll Tamás és Szulló Szabina, a Stand25 Bisztró séfjei álmodták meg. A fogásokhoz Szik Mátyás örökös magyar bajnok sommelier ajánl magyar borokat. Az MTÜ meghirdette a V4 Menük Hetét, amelynek keretében a most bemutatott fogásokat a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben bárki megkóstolhatja február 12. és 18. között. (MTI)