Hús-, baromfiipar

Az Európai Bizottság és a latin-amerikai országokat tömörítő Mercosur-csoport miniszteri találkozója előtt a Copa-Cogeca felszólította az Európai Bizottságot, hogy a kereskedelmi tárgyalások során a jelenleg érvényes ajánlatukban foglaltakat ne emelje tovább.


Pekka Pesonen, a Copa-Cogeca főtitkára egy sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy az Európai Unió a Mercosur-országoknak mezőgazdaság tekintetében már így is túl sokat adott a tárgyalások során anélkül, hogy ezért cserébe kaptak volna valamit. Megjegyezte, az uniós Közös Kutató Központ (JRC) jelentése is kimutatta, hogy egy lehetséges kereskedelmi megállapodás az uniós mezőgazdaság számára több, mint 7 milliárd euróba kerülne.
– A marhahús-, a cukor-, a baromfi- és narancslé-import többsége már így is ezekből az országokból érkezik az unióba. Az EU felé irányuló marhahúsimport több mint 75 százaléka, többségében magas minőségű marhahús, a Mercosur-országokból érkezik a kontinensre. Továbbá a kibővített ajánlat elfogadása esetén az unióban termelt brojlercsirke-termelés 150 millió darabbal csökkenne, a mely a vidéki térségek növekedését és a munkahelyek számát korlátozná – mondta a főtitkár.

Pekka Pesonen kiemelte, hogy a Mercosur-országokban a cukor- és az etanolszektor jelentős támogatásban részesül. Ezek az országok azonban szerinte nem mutattak elkötelezettséget ennek csökkentésére. Mindemellett kiemelte, hogy az uniós rizsszektor is nyomás alatt van. A megkötendő lehetséges kereskedelmi megállapodás a narancs és narancslé piacot is sújtani fogja.
– Ezért felszólítjuk a bizottságot az importvámok fenntartására annak érdekében, hogy elkerüljük a belső piacon a túlkínálatot és biztosítsuk az egyenlő feltételeket – mondta Pesonen.

Összességében a főtitkár arra kérte az EB-t, hogy a tárgyalások során minimalizálja a Mercosur-országok termékeinek uniós piacra jutására vonatkozó ajánlatát a marhahús-, a cukor-, a baromfi-, az -etanol, a rizs- és a narancsléimport tekintetében.
– A Brexit-tárgyalások bizonytalanságainak ismeretében, mely a közös agrárpolitika jövőjéről és az unió költségvetéséről szóló vitával párosul, visszautasítunk minden további engedményt a tárgyalások során. Nem a gazdálkodóknak és szövetkezeteknek kell megfizetniük a Mercosur-országokkal kötendő lehetséges kereskedelmi megállapodás árát más szektorok javára nyújtott koncessziókért cserébe – jegyezte meg. – Aggályainkat az EU Tanácsa, az EP-képviselők, Cecilia Malström kereskedelmi biztos, Phil Hogan mezőgazdasági biztos és Jyrki Katainen alelnök felé intézett levélben is jeleztük, mindezt a Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek január 29-ei ülése előtt.


(forrás: Copa-Cogeca)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok