Hús-, baromfiipar

2017. október 27-én mutatta be az Európai Unió Horizont 2020 nevű, csaknem 80 milliárd eurós költségvetéssel rendelkező kutatási és innovációs keretprogramjának 2018–2020-as évi munkaprogramját. Ez a hazai élelmiszer-előállítók számára nyújt forráslehetőséget.

 

2017. október 31-től pályázhatóak a Horizont 2020 keretprogram, 2018-2020-as munkaprogramjának első felhívásai. A csaknem 80 milliárd eurós Európai Uniós költségvetéssel rendelkező kutatási és innovációs H2020 keretprogram két éves ciklusokban kínál pályázati lehetőségeket, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrást. Célja Európa versenyképességének biztosítása a kutatás-, a fejlesztés- és az innováció-finanszírozás mozgósítása révén. Figyelemre méltó, hogy az EU-s kutatási források folyamatosan nőnek, és ezek keretében az agráriumot érintő forrás a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban körülbelül 1200 milliárd forint (3,851 milliárd euró).

A magyarországi gazdálkodók és élelmiszer-előállítók számára is releváns, fő fókuszterületek a keretprogram „Társadalmi kihívások 2” pillére tartalmazza. Ide tartoznak az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás; valamint a biomassza-alapú gazdaság. Tekintettel arra, hogy a kutatási pályázatok egyre nagyobb részében szempont, hogy bevonásra kerüljön gyakorlati szereplő is, érdemes a hazai gazdálkodóknak és élelmiszer-előállítóknak is elgondolkodniuk a kutatókkal és egyéb releváns szervezetekkel közös nemzetközi projektekben.

A részvétel minimális feltétele, hogy konzorciumban legalább három, különböző tagországból származó, egymástól független jogi személy vegyen részt a projektben  (ezen felül, természetes személyek is pályázhatnak, kivételt képeznek ugyanakkor a kormányzati szervezetek), akik a vállalt feladatok elvégzéséhez rendelkeznek is a szükséges operatív és pénzügyi életképességgel. Pontos részvételi információk és feltételek az Horizont 2020 Rules for Participation vagy az adott pályázati felhívásban olvashatóak.

A felhívások az EU által fenntartott, angol nyelvű Participant Portálon már olvashatóak. A sötétlila színkóddal jelölt „Társadalmi kihívások 2” pillér kiválasztás után tetszőleges felhívásra kattintva, láthatóvá válnak a specializált adatok. Ezek magukban foglalják például a téma leírását, a projekt beadásának határidejét, a nyertes projekttől elvárt hatások részletezését, de itt találhatóak az adott felhívásra vonatkozó költségkeret áttekintések illetve a részvételi feltételek és dokumentumok is. A most megnyíló felhívások első szakasz zárásának időpontja 2018. február 13.

A Participant Portál, regisztráció után, a projekt adminisztráció színteréül is szolgál a konzorcium számára, illetve olyan más hasznos funkciókkal is rendelkezik, mint például a projektpartner-kereső felület, vagy a Horizont 2020 online kézikönyv, amely a kezdeti lépésektől egészen a sikeres projekt megvalósításig, lépésről lépésre mutatja be a pályázati folyamatot.

Ajánljuk figyelmükbe, hogy a felhívások meghirdetését követően, 2017. november 14-17. között Brüsszelben H2020 Információs Hét kerül megrendezésre, amely szintén a nemzetközi partner-keresésben tud kiváló segítséget nyújtani.

Sikeres pályázást kívánunk!

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok