A hazai élelmiszeriparban, kereskedelemben, vendéglátásban, közétkeztetésben működő vállalkozások nyári szezonális ellenőrzései során a tavalyinál jóval kevesebb árut kellett lefoglalni – írta a Magyar Idők.
A július elseje és augusztus 31-e között zajlott kiemelt vizsgálat során csaknem 7150 létesítmény működését vizsgálták. Az ellenőrzések során 226 alkalommal figyelmeztették a vállalkozásokat, 417 alkalommal szabtak ki bírságot mintegy 42 millió forint összértékben. A feltárt hiányosságok miatt 44 esetben a létesítmény működését is fel kellett függeszteni. Az akció ideje alatt összesen 1186 hazai és 115 külföldi terméktételt vontak ki a forgalomból. Arányuk ugyan magasabb a tavalyinál, de az áruk mennyisége csökkent: tavaly meghaladta a 102 tonnát, idén 14 tonnányi volt – közölte a lap a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) adatai alapján.
Mivel a nyári melegben könnyebben romlanak az ételek, ezért a hűtési lánc fenntartása is a NÉBIH ellenőrzése középpontjába került. A tapasztalatok szerint az előző évekhez képest a vállalkozások sokkal nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy a megfelelő hűtés folyamatosan biztosított legyen. Szintén javulás látható az élelmiszerek eredetére vonatkozó követelményeknél is, idén jóval kevesebb árut kellett a hatóságnak lefoglalnia a nyomon követhetőségi hibák miatt.
A laboratóriumokba érkezett 166 minta közül kilenc előre csomagolt, pácolt húsban szalmonellát találtak. Kilenc fagylaltban enterobaktériumok jelenlétét mutatták ki.
(forrás: Magyar Idők)