Hús-, baromfiipar

Több százmilliárd forint fejlesztési forrás érkezhet az élelmiszeriparba. Emellett több termék áfájának csökkentése lenne indokolt a Nemzeti Agrárgazdasági kamara szerint.


Háromszázmilliárd forintnyi uniós forrás érkezhet meg az élelmiszeripar szereplőihez az elkövetkezendő egy-két évben – mondta a Magyar Hírlapnak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, aki az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöki posztját is betölti. Ebből kétszázmilliárd a Vidékfejlesztési Programhoz kötődik, a mikro- és a kisvállalkozások fejlesztéseit segítheti, illetve azon mezőgazdasági termelőket, akik az élelmiszeriparba kívánnak befektetni. Százmilliárd forintnyi GINOP-forrásra pedig a közepes méretű élelmiszeripari cégek pályázhatnak. Az elnyerhető források ötven százaléka vissza nem térítendő támogatás. Hozzáfűzte: a pályázatok már megnyíltak, a döntések még nem születtek meg.

Éder Tamás hangsúlyozta: a források megnyílása részben a NAK lobbitevékenységének köszönhető. Ugyanez vonatkozik az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentési folyamatára, amelynek során 2014-től több termék adókulcsa is mérséklődött.

A NAK alelnöke jelezte: a kamara és a nemzetgazdasági tárca munkacsoportja várhatóan még ebben a hónapban összeül, hogy áttekintse, mely élelmiszerek áfája milyen ütemezésben csökkenhet a jövőben a költségvetés teherbíró képességének a tükrében. Számos élelmiszeripari szektor, így a sütőipar, a zöldség-gyümölcs ágazat is szeretne alacsonyabb áfát. A döntések meghozatalakor fontos szempont a költségvetés teherbíró képessége. A NAK szerint a zöldség, a gyümölcs, a kenyér, a péksütemény, a vadhús, a szarvasmarha-hús, a méz, valamint az UHT- és az ESL-tej esetében is öt százalékra kellene csökkenteni az áfát.

A Magyar Hírlap áfa-összeállítása itt olvasható.

 


(forrás: MH)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok