Csak részben érezhető az áfacsökkentés hatása a hústermékek fogyasztói árának alakulásában – jelezte az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője.
A sertéshús esetében 2016 januárjában először majdnem teljes mértékben megjelent a fogyasztóknál az áfacsökkentés hatása, később azonban a felvásárlási árak emelkedése miatt mérséklődött az árcsökkenés – mondta az InfoRádiónak Mináry Borbála. Kifejtette: az áfacsökkentés révén a sertéscomb kilója kétszáz forinttal lett olcsóbb, de ezt követően az ára visszaemelkedett a korábbi szintre, annak hatására, hogy a felvásárlási árak dinamikusan emelkedtek.
– Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy most sertéshúst szinte ugyanannyiért vehetjük meg, mint az áfacsökkentés előtt – jegyezte meg.
A KSH osztályvezetője azt mondta: a baromfihúsnál közvetlenül az áfacsökkentés után sem jelent meg teljes mértékben az árcsökkentő hatás, de a körülbelül 75 százalékos mérséklést nem követte áremelkedés. Példaként említette a csirkemellfilét, amelynek kilóját tavaly decemberben 1500 forintért lehetett megvenni, az év elején aztán kétszáz forintos csökkenést mértek, és nem figyelhető meg drágulás.
A sertéshús áfáját a kormány 2016 januárjában, a baromfihúsét pedig egy évvel később csökkentette 27-ről 5 százalékra.
(InfoRádió)