Hús-, baromfiipar

A kormány közel kétmilliárd forintot biztosít a néhány hete bejelentett élelmiszerbiztonsági akciótervre. Ez többek között érinti a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak kibővítését is.


Július közepén jelentették be, hogy a kormány húszpontos élelmiszerbiztonsági akciótervet vezet be, ezzel is elősegítve az élelmiszerek minőségének javítását, a vásárlói tudatosság fejlesztését és a hatósági tevékenység hatékonyságának növelését.

Alig egy hónap elteltével az elképzelés konkretizálódott: az intézkedéscsomag az augusztus 14-i Magyar Közlönyben már meg is jelent. Ez többek között érinti a Magyar Élelmiszerkönyv (MÉK) előírásait, ugyanis a földművelésügyi miniszternek meg kell vizsgálnia, hogy az eddigi élelmiszerkönyvi irányelvekből miként lehetnek kötelező érvényű MÉK-jogszabályok. Ugyancsak át kell tekinteni azt, hogy mely újabb termékek kerülhetnek az élelmiszerkönyvben az alap- és emeltszintű szabályozás alá. Továbbá a fagyasztott hús friss tőkehúsként való kiskereskedelmi értékesítésének visszaszorítása érdekében a vásárlók kötelező tájékoztatására vonatkozó előírásokat is módosítani kell.

A vásárlói szemléletformálás és tudatformálás érdekében pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal feladata lesz különböző, szélesebb kört érintő programok lebonyolítása. Ennek egy másik eleme egy olyan új program elindítása, amely közérthető formában felhívja a vásárlók figyelmét az élelmiszerláncban jelen lévő kockázatokra. Szintén szemléletformálás és a tájékozódást segítené a Kiváló Magyar Élelmiszer-védjegy bevezetése és a hozzá kapcsolódó elektronikus tudástár kialakítása.

Az egyes pontok a földművelésügyi, az emberi erőforrás, a nemzetgazdasági tárcákat és a Miniszterelnökséget érintik. Az intézkedéscsomag elemeit 2017 és 2019 között kell megvalósítani, amihez a kormány összességében 1,950 milliárd forintot rendelt hozzá.

 


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok