`

Egyre kedveltebb Magyarországon a grillezés, a növekvő keresletet pedig a gyártók minőségi, a grilltermékek egyre szélesedő kínálatával szolgálják ki. A különféle húsok a legnépszerűbbek, ami részben az áfacsökkentéssel is magyarázható.


A sokat hangoztatott mondatok egyike, hogy „felgyorsult a világ”, de, hogy konkrétan mennyire is, azt elég nehéz szemléltetni. Viszont a Nemzeti Agárgazdasági Kamara keddi sajtótájékoztatóján Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója tett rá egy kísérletet: egy külföldi felmérést idézett, miszerint míg 1934-ben átlagosan napi 2,5 órát töltött el a konyhában főzéssel egy háziasszony, addig ez 2010-re 8 percre csökkent! Mindez persze együtt járt az olyan kényelmi élelmiszertermékek, mint például az előre elkészített grillhúsok megjelenésének, illetve fogyasztásának növekedésével.


Eltűnő hatás


A kedvelt grillételeknek pedig a nyár az igazi időszaka, ezért is érezte úgy a NAK, hogy stratégiai partnerszervezetei (Baromfi Termék Tanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet) bevonásával tájékoztatást ad e termékek jelenlegi állapotáról, piacon elfoglalt helyzetéről. Győrffy Balázs, a NAK elnöke általános áttekintésében megjegyezte, hogy a jellemzően májustól augusztus/szeptemberig tartó grillpiac – benne a félkész-, késztermékek fogyasztása – dinamikusan emelkedik, ami köszönhető az eszközök elérhetőségének, a kreatív élelmiszeripari termékeknek és a szélesedő kínálatnak egyaránt. Mint mondta, míg korábban ilyentájt a bográcsozás és a szalonnasütés volt népszerű, emellé felzárkózott a grillezés, így a leginkább a sertés- és baromfihúsokat, illetve a halakat vásárolnak szívesen, de egyre jelentősebb a zöldségek és a grillsajtok hányada is. Győrffy Balázs szerint a magyar grilltermékek kiváló minőségűek, megfelelően ellenőrzöttek.

A kamara elnöke úgy vélte, a sertés- és baromfihúsokat érintő áfacsökkentés e szegmensben is érezhetővé vált, még akkor is, ha például a világpiaci árak átalakulása miatt ma már kevésbé tapasztalnak alacsonyabb árat a fogyasztók. Megjegyezte, a mérséklés nélkül a jelenlegihez képest sokkal magasabb lenne az ár.

Konkoly József, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke megerősítette, a német húspiaci árak növekedése, az orosz embargó okozta olcsóbb raktárkészletek kiapadása, valamint a minimálbér és a garantált bérminimum emelése után az áfacsökkentésből adódó vásárlói előny folyamatosan apadt. Megjegyezte, ennek ellenére a grillezéshez vásárolt zsíros tarja a legnépszerűbb termék, de szorosan ott van a nyomában a virsli és a grillkolbász is.


Szükséges lenne a beavatkozás


Csorbai Attila szerint a baromfihúsok 2-3 százalékából készülnek előkészített grilltermékek, azonban ezeket nem érintette az 5 százalékra való mérséklés. Ez az arány szerinte az áfacsökkentéssel és a jogszabályi környezet átalakításával – az élelmiszerkönyvi előírások újragondolásával, betartatandó higiéniai előírások felülvizsgálatával – akár duplájára is növelhető lenne. Megjegyezte, a döntéshozói oldalon van fogadókészség arra, hogy ez a termékcsoport is bekerüljön a kedvezményezettek körébe. Az is elhangzott, hogy a NAK erőteljesen dolgozik azon, hogy általában a feldolgozott termékek kerüljenek az alacsonyabb áfakulcs alá.

Abban pedig Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke csak bizakodott, hogy a halakat érintő, 2018-tól életbe lépő áfamérséklés – amit a NAK-kal közös sikerként értékelt – hasonlóan kedvezően növeli a fogyasztási kedvet. Mint mondta, az édesvízi halak jelenlegi magas árát nem csak az adó okozza, hanem az ezek iránti magas európai kereslet, valamint a hosszú ideig tartó tenyésztési időszak is. Ugyanakkor ebben a szezonban a ponty, a harcsa- és a keszegfélék népszerűek.

A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója, Harcz Zoltán megjegyezte, hogy a sajt ugyan még nem került a kedvezményes áfakörbe, de ettől eltekintve dinamikusan növekszik a grillezésre egyaránt alkalmas lágy és kemény sajtok, sőt a kézműves sajtok forgalma is.

– Arra buzdítjuk a vásárlókat, hogy főként a hazai termékeket, így például a Magyar Termék, vagy a Kiváló Minőségű Sertéshús címkével jelzett árukat keressék a polcokon, mert így képesek arra, hogy a magyar feldolgozókat és gazdákat támogassák választásukkal, ezáltal megőrizve és segítve a hazai termelést és feldolgozást – összegzett Győrffy Balázs.

 

Képgaléria a sajtótájékoztatóról


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám