Nem lesz hiány tojásból a húsvéti időszakban, mára azok a gazdák is visszaállították a termelésüket, akiket érzékenyen érintett a hónapokig elhúzódó madárinfluenza.
A hosszú hónapokra elhúzódott madárinfluenza-járvány ellenére lesz elegendő tojás húsvét előtt a boltokban – mondta el a Magyar Időknek Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. A szakember szerint mára azok a gazdaságok is visszaállították az állományaikat, amelyeknek a fertőző megbetegedés miatt meg kellett szabadulniuk a tojóktól.
– Minden termelő azon dolgozik, hogy ebben az időszakban tudja a lehető legtöbb tojást a piacra vinni – emelte ki.
A húsvét ugyanis a tojáspiacon – a karácsonyhoz hasonlóan – csúcsidőszaknak számít, az ünnep előtti napokban alaposan megnő a kereslet a boltokban. A kínálattal az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem lesz gond, külföldi szállítmányok is érkeznek, így minden bizonnyal egyetlen áruházban sem alakulhat ki tojáshiány. Az importra egyébként év közben is szükség van, a hazai termelés ugyanis nem képes ellátni a belpiaci fogyasztást. A behozatal aránya hozzávetőlegesen harminc százalék.
Az árakban nagy változás nem várható, bár a megnőtt kereslet miatt kisebb drágulás lehet.
– A felvásárlói árak a termelők szempontjából jól alakulnak, a tavalyi mélypont után konszolidálódott a helyzet. A termelők elégedettek a jelenlegi felvásárlási árakkal – mondta Végh László.
Csomagolás...
A fogyasztói árakra az ünnepek előtt az importtojás sem lesz számottevő hatással, a húsvét ugyanis nem az az időszak, amikor dömpingáron árasztanák el a piacokat tojással az uniós termelők. Az importnyomással kapcsolatban Végh László megjegyezte: bár a külföldi tojás az elmúlt időszakban rendre lenyomta a belpiaci árakat, a forgalmi adó csökkentésével és az Ekáer megerősítésével sikerült kiszűrni az áfacsalással érintett szállítmányokat.
Az S-es méretű tojások problematikája ugyanakkor továbbra is fennáll.
– Fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy azzal nem járnak jobban, ha az olcsóbb, de kisebb méretű tojást választják – jegyezte meg.
(Magyar Idők)
Fogy a füstölt hús is
A húsipari szereplők számítása szerint a korábbi évekhez képest nagyobb arányban fogják a minőségi, sok esetben prémium kategóriás füstölt termékeket keresni a fogyasztók a húsvéti szezonban. Ezen belül pedig a korábbi éveknél nagyobb keresletre számíthatnak a tradicionális ízeket előcsalogató, hagyományos technológiával készült termékek is.
– Az elmúlt években kiemelkedően magas árérzékenység volt jellemző, ami részben visszavetette, részben pedig a gyenge minőségi termékek irányába mozdította el a keresletet. A húsvéti füstölt termékek volumenében összességében most sem várható jelentősebb növekedés, de jó hír, hogy a piaci visszajelzések szerint újra nő a minőségi termékek iránti igény – mondta Kovács László, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója, aki arra is rámutatott, hogy szintén bizakodásra ad okot, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi üzletek forgalma már évek óta folyamatos növekedést mutat, kiugrásokkal az ünnepi időszakokban.(Orientpress)