`

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is képviseltette magát a húsipari szereplők és az élelmiszerkereskedelmi láncok egyeztetésén. Az érintettek megegyeztek abban, hogy erősíteni fogják a hazai hústermékek ismertségét.


A hazai sertés- és húsmarha-feldolgozás szereplői arra kérték az élelmiszerkereskedelmi láncok képviselőit, hogy egy kötetlen konzultáció keretében beszéljék át a kereskedelem szempontjait. A március 22-i egyeztetést a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) kezdeményezte.


Inkább üzleti ügy


A tanácskozás fő célkitűzése az volt, hogy az érintettek tisztázzák: hogyan növelhető a hazai előállítású tőkehús és a magasan feldolgozott húskészítmények aránya a hazai kereskedelmi láncok polcain. A VHT ezúttal – könnyítve a konzultációt – kizárólag a sertés- és a húsmarha-termékek vonatkozásában kért konzultációt.
A konzultáción az FM, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Agrármarketing Centrum, a hústermelők, a Tesco és a Metro áruházak, a Bálint Élelmiszer Labor, az Országos Fogyasztóvédelmi Felügyelőség képviselői, és számos adózási, marketing-, illetve agrárgazdasági szakértő vettek rész.

Mint a fórumon elhangzott, a látszólag agrárgyökerű probléma a valóságban kereskedelmi kérdés. A húst ugyanis a boltokban vásárolják a fogyasztók. Viszont az, hogy a polcokra milyen termék kerül, üzleti kérdés. A kereskedőknél a beszerzési ár és a minőség számít. Egy csomagolt, import hústermék esetén a kibocsátó ország minőségi garanciáját (különösen, ha az EU-ország) a hazai kereskedők nem vitathatják. Tőkehúsok esetén a láncok a saját laborvizsgálatot végeznek. Az importhányad 50 százalék. A hazai sertéstenyésztők ma még nem tudják ellátni az itthoni keresletet. A húsfeldolgozóknak jelentős többletköltséget jelent a hazai előállítású és az import húsáru elkülönítése.


Kielégíthetetlen akciós mennyiség


A Kárpát-medence éghajlati és talajadottságai miatt a hazai takarmányok világszínvonalúak. Nem kétséges, hogy ha ezt eszik az állatok, a húsaik minősége kiemelkedő lesz. Ennek hangsúlyozását szolgálja a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) védjegy. Ám mint a fórumon kiderült, a három éve indult védjegyről a hazai – mégoly tudatos – vásárló sem mindig tud. Viszont az EU-szabályozás nem engedi az egyes termékcsoportok – még ha hazai is – külön reklámozását. Egy biztos, a magyar gazdaságnak az lenne az érdeke, hogy a hazai hízók, marhák húsát fogyassza a lakosság!

Az is egyértelmű, hogy a kereskedők árrés- és nyereségérdekeltek. Óriási a verseny az élelmiszerkereskedelmi láncok között. A vásárlók becsábítása és megtartása csak az állandó akciókkal lehetséges. Az áruházláncok a döntéseiket országos, egyes esetekben regionális szinten hozzák. Ha például valamelyiknél a lapocka akciós, akkor az országosan minden üzletében annak kell lennie. Ám annyi lapocka nincs az országban, hogy egy lánc minden üzletében egyszerre egy jelentős, nem azonnal elfogyó tétel kerüljön. A láncok ezért azonnal az importhoz nyúlnak.
– Sajnos a termelők nem tudnak akciózni, ők kénytelenek az állatok valamennyi „alkatrészét” egyszerre kezelni – tette hozzá Rácz Károly, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állattenyésztési osztályának vezetője. Mint mondta, a kereskedelmi, a feldolgozói és a termelői érdekek ezen a ponton még elég nehezen összeegyeztethetők.

A lakosság pedig árérzékeny – lélekben szívesen vásárolna magyar húst, de az olcsóbbat teszi a kosarába!


Inkább a hazait


Az egyeztetésen elhangzott, hogy a kereskedelmi láncok képviselői nyitottak a párbeszédre: ha realizálják a kívánt hasznot, ha megkapják a megfelelő minőséget, akkor szívesen árulják a magyar húst. A húsfeldolgozók nem verik az asztalt, hanem kérdeznek.
– Ausztriában egy kiló sertéshúst sem tudok eladni, az osztrákok csak hazai húst hajlandók megvenni. Itthon a magyar családoknál kell kopogtatnunk, ehhez kérjük a segítséget – jegyezte meg Babati Zoltán, a VHT elnöke, a körmendi Babati és Társai Húsüzem tulajdonosa.

A megjelent kereskedelmi láncok a VHT-val egyeztetve lépéseket fognak tenni, a hazai KMS-védjegyű termékek megismertetésére. Tarpataki Tamás, az FM főosztályvezetője pedig biztatta az agrárgazdaság szereplőit, hogy nyugodtan egyeztessenek, mert kevesen tudják még, hogy az uniós versenyjog külön lehetővé teszi, sőt szorgalmazza az agrárgazdaság szereplőinél a termelés, a feldolgozás és a kereskedelem szoros együttműködését.
A megjelentek úgy nyilatkoztak, hogy negyedévente érdemes tartani hasonló eszmecseréket.

 


(forrás: kkvhaz.hu)


Önmagát buktatta le a húsipari nagyvállalkozó

A korábban díjjal is jutalmazott hústerméket és húskészítményt forgalmazó debreceni vállalkozó feljelentéséből indult nyomozás leplezte le azt a bűnbandát, amelyet ő maga irányított. A látszólag rendben működő hazai vállalkozások a dokumentumok szerint Szlovákiába értékesítettek baromfihúst nettó áron, azaz áfa nélkül. A valóságban azonban a hús nem hagyta el Magyarországot, a bűnszervezet által üzemeltetett hazai cégek feldolgozták és továbbértékesítették. Ennek dokumentálásához fiktív számlákat használtak fel, és a látszólagos szlovákiai értékesítéssel jogosulatlanul áfát igényeltek vissza. A szervezet működését egy ügyvéd is segítette, akinek tanácsaival a lebukás kockázatát próbáltál mérsékelni.
Az okozott 250 millió forintos kár enyhítése érdekében a pénzügyi nyomozók bankszámlákat zároltak, nagyobb értékű ingatlanokat és gépjárműveket is lefoglaltak 350 millió forint értékben.
A bűnbanda tagjainak üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt kell felelni.
(NAV)




 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám