`

Elkészültek a tápértékjelöléshez szükséges első adatbázisok. A mostani adatokat és a korábbiakat is összevetve kiderült, hogy az élelmiszer-alapanyagok összetétele jelentősen nem változott az elmúlt évek során.

 


Az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet (Food and Agriculture Organization, FAO) Nemzetközi Élelmiszer Adat Rendszer Hálózatának (International Network of Food Data Systems, INFOODS) keretében kidolgozott hazai tápérték-adatbázist mutatták be – a Beke György-emléküléshez kapcsolódva –2017. február 8-án a Földművelésügyi Minisztériumban. (Beke György a hazai hűtőipar ikonikus személyisége volt, aki mindamellett, hogy megalapozta a hazai hűtőtartósítás alapjait, az élelmiszer-összetételi adatok gyűjtését is megkezdte „Gyorsfagyasztott élelmiszerek kis abc” című kiadványával.)


A fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozó tápértékjelölési kötelezettsége 2016. december 13-ban lépett hatályba. A rendelet értelmében az átlagos tápérték adatok megadása történhet analitikai vizsgálat vagy számítás vagy adatbázisok alapján. Utóbbihoz nyújt érdemi segítséget az FM, a NÉBIH, az OGYÉI, a NAK, a Campden BRI Magyarország és a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség (MHKSZ) által elindított kezdeményezés.
A közös munka eredményeként jelenleg a gyorsfagyasztott termékek, illetve a konzervtermékek alapanyagaira vonatkozó adatbázisok érhetők el nyilvánosan. A további ágazatokat érintő adatbázisok összeállítása jelenleg is zajlik, amelyet az előállítói oldal releváns mérési eredmények megküldésével tud támogatni (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).


A FAO/INFOODS rendszeréhez történő csatlakozással a hazai élelmiszer-összetételi adatok nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá válnak. A rendezvényen az adattáblák mellett a zöldborsó, a csemegekukorica és a ribizli példáján szemléltették, hogy az aktuális összetételi adatok jelentősen nem térnek el az akár 40 évvel ezelőttiektől, vagyis az élelmiszer-alapanyagok összetétele jelentősen nem változott az elmúlt évek során. Viszont kiemelt figyelmet kell fordítani a fajták közötti eltérésekre. Az előadások során a szakértők hangsúlyozták, hogy a számításhoz használt dokumentációkat, valamint magát a számítást a termékdokumentációban rögzíteni kell. A kezdeményezés folytatódik, a már elkészült adatbázisokat is folyamatosan frissítik.


A rendezvényen elhangzott előadások elérhetőek lesznek a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkárság honlapján: http://elelmiszerlanc.kormany.hu/rendezvenyek-es-kapcsolodo-anyagok



(NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám