Hús-, baromfiipar

Zöldmezős beruházással, mintegy 2,8 milliárd forintból kóser vágóhíd és baromfifeldolgozó épül a Csongrád megyei Csengelén. A két ütemben megvalósuló fejlesztés végén az üzem 260 embernek ad majd munkát.

 


Az üzemben kóser libamáj és hízott liba termékek készülnek majd, elsősorban külpiacokra, de természetesen cél a hazai kereslet kiszolgálása is – mondta Nógrádi Bálint, a Quality Poultry Baromfifeldolgozó és Kereskedelmi Kft. (QP Kft.) ügyvezetője. A friss és fagyasztott baromfitermékeket az Európai Unióba és Izraelbe exportálják, a későbbi tervek között szerepel a tengerentúli piacon való megjelenés is.
Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) többségi tulajdonában lévő, 2014-ben alapított QP Kft. beruházásának első szakaszához a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 1,75 milliárd forintnyi hitelt nyújt. A beruházás folytatásaként – várhatóan 2018-ra – 700-800 millió forintból egy feldolgozó üzemet alakítanak ki, amely szélesíti a termékskálát és lehetővé teszi magasabb hozzáadott értékű árucikkek előállítását. A kormány döntése alapján ennek elkészültével legfeljebb 15 százalékos vissza nem térítendő állami támogatást kaphat a fejlesztés.


A hátrányos helyzetű településen az egykori konzervgyár területén épülő üzem első fázisa – amely kivitelezése január végére fejeződik be – száz új munkahelyet teremt. Az országos átlagot meghaladó munkanélküliséggel küzdő községben a projekt egésze pedig 260 új állás létrehozását biztosítja. A kóser vágóhídon a tervek szerint napi 2400 hízott libát dolgoznak majd fel, ennek köszönhetően 15 százalékkal nőhet az utóbbi években csökkenő, egyébként komoly hagyományokkal rendelkező hízott liba hazai tenyésztése. Az üzemben feldolgozott baromfit a régióból – elsősorban Csongrád és Bács-Kiskun megyéből – vásárolják majd.
Jászberény után a világon a második olyan üzem lesz a csengelei, melynek kifejezetten a kóser libamáj és hízott liba termékek jelentik a fő profilját. Az üzemben a kóserségi előírásokat maximálisan betartják, így a baromfitenyésztés és feldolgozás lépései a lehető legkíméletesebb módszerekkel történnek.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok