Hús-, baromfiipar

Közel 43 millió forint bírságot szabtak ki az ellenőrök a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során. A tapasztaltak szerint jelentősen csökkent higiéniai hiányosságok és a fogyasztásra alkalmatlan termékek aránya.

 


A Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkársága július 1-jétől rendelte el a hagyományosnak számító nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést. Az augusztus 31-ig tartó akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálta a megyei kormányhivatalok szakembereinek közreműködésével. A célterületek között a büfék, cukrászdák, fagylaltozók és éttermek mellett az utcai vendéglátás, a büfékocsik, valamint a nagy tömegeket megmozgató rendezvények, fesztiválok, vásárok élelmiszer-forgalmazói egyaránt szerepeltek. A szakemberek kiemelten vizsgálták többek között a fagylaltokat, a fűszerezett, pácolt, előkészített húsokat, a halételeket, a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, de fokozott figyelmet fordítottak a vendéglátóegységekben használt sütőolajra, az étkezési tojásokra, az UHT tejekre és a vásárokon kapható, konyhai kerámiaedényekre is.


A szakemberek két hónap alatt több mint 7700 létesítményt ellenőriztek. Tevékenység korlátozásra 38 esetben volt szükség, emellett 226 figyelmeztetést, valamint 443 alkalommal bírságot szabtak ki az ellenőrök, mintegy 43 millió forint értékben. Probléma főleg a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, az élelmiszerek nyomon követhetőségével akadt. Az előző évekhez képest a higiéniai hiányosságok előfordulási aránya jelentősen csökkent. A termékvizsgálatok során a több mint 23600 ellenőrzött tételből 781-et kellett kivonni a forgalomból, ami 102 tonna, mintegy 12 millió forint értékű élelmiszer zárolását jelenti. Az előző évhez képest a lejárt és a jelölési hibás tételek aránya kissé emelkedett, ugyanakkor a fogyasztásra alkalmatlan és az ismeretlen eredetű termékek, valamint a minőségi hiba előfordulási aránya csökkent.


A NÉBIH laboratóriumaiban csaknem 500 mintát vizsgáltak. Három fűszerezett, pácolt, előkészített hústermékben szalmonella jelenlétét mutatták ki a szakemberek, egy halételnél pedig a fajazonossági vizsgálat során kiderült, hogy sült fogasként nílusi sügért árusítottak. Három külföldi UHT tejnél a jelöltnél alacsonyabb volt a zsírtartalom.
A konyhai kerámiaedények vizsgálata során két pálinkáspohárnál határérték feletti ólomkioldódást mértek. A fagylaltminták közül 13 esetben enterobaktériumot, 23-ban pedig azo-festékeket mutattak ki különböző mértékben. A citromok és a használt sütőolajok a laborvizsgálatokon megfeleltek az előírásoknak. További részletes eredmények elérhetők itt olvashatók.


(FM Sajtóiroda)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok