Hús-, baromfiipar

Javult a szezonális élelmiszer-biztonsági helyzet – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal most ismertetett adataiból. Jobbak a higiéniai körülmények, több az ismert eredetű termék.

 


Félidejénél tart a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) július elsején indult szokásos nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzési akciója.
Az ellenőrzések célja, hogy a nagy melegben – amikor gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések – is kiszűrjék az esetlegesen veszélyt jelentő termékeket, fogalmazott Zsigó Róbert, a földművelésügyi tárca élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a témában tartott augusztus 9-i sajtótájékoztatón.


Kevesebb szabálytalanság


Az eddig eltelt hetekben a Nébih és a megyei kormányhivatalok szakemberei elsősorban a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon, fesztiválokon működő vendéglátó-létesítményeket (büfék, falatozók, cukrászdák, fagylaltozók, éttermek), valamint piacok, vásárok alkalmi és mozgó büféseit vizsgálták. A szakemberek a termékeknél többek között a fagylaltokat, az előre csomagolt, fűszerezett, előkészített húsokat, a sült halat és egyéb halételeket, a citromokat, görögdinnyéket, más zöldségeket és gyümölcsöket, továbbá – szakmai jelzések alapján – a tojásokat, UHT-tejeket és a vásárokon kapható konyhai kerámiaedényeket vették alaposabban szemügyre.
Az árushelyeken a vizsgálati szempontok közé tartozott, hogy betartják-e az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeit, az előírt hűtési láncot, a szabályoknak megfelelően kezelik és tartják készen az ételeket, azok megfelelő minőségűek-e, az adott termék nyomon követhetősége látható vagy sem. Továbbá több mintát vettek, amelyeket a Nébih laboratóriumában vizsgáltak meg.


Ami pedig a részeredményeket illeti, 2014-hez és 2015-höz képest is javult a helyzet, ugyanis míg két éve 25, tavaly pedig 13 üzlet illetve árus működését kellett felfüggeszteni, addig idén július folyamán csak ötöt. A kiszabott bírság összege is csökkent (2014: 36,8 millió, 2015: 17,3 millió, 2016: 16 millió forint), ami azt is jelenti, hogy kevesebb kirívó szabálytalanságot találtak az ellenőrök.
A különböző létesítmények ellenőrzése során a hiányosságok főleg a higiéniai feltételekkel, a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével, a nyomon követhetőséggel és a forgalmazott termékek minőségével kapcsolatban fordultak elő. Az előző évekhez képest a higiéniai hiányosságok aránya jelentősen csökkent (11-12 százalékról 4,3 százalékra), és a többi területen is javulás tapasztalható az eddigi eredmények alapján.
A lejárt és a jelölés miatt hibás tételek, valamint a minőségi hiba előfordulási aránya kissé emelkedett, az ismeretlen eredetű termékek aránya pedig csökkent az előző évhez képest.


Ez a hal nem az a hal


A laboratóriumi vizsgálatoknál a legérdekesebb megállapításokat a citrom és a halak szemrevételezése után jegyezték le. A 23 citromminta határérték feletti mennyiségben nem, azonban a minták 91 százalékában kimutatható mennyiségben tartalmazott rovarölő szer (imidakloprid, klórpirifosz, piriproxifen), illetve gombaölő szer (imazalil, karbendazim, o-fenil-fenol, pirimetanil, propikonazol, tiabendazol) maradékot. A minták uniós tagállamokból, Törökországból, Argentínából és Dél-Afrikából származtak. Összességében a növényvédőszer-maradék vizsgálat alapján valamennyi citrom megfelelt az uniós határérték előírásoknak. Sült halak, halételek esetében a fajazonossági vizsgálattal (32 mintából) egy esetben derült fény arra, hogy sült fogasként nílusi sügért árusítottak.


Tökéletes áru


A Nébih szakemberei a sajtótájékoztató helyszínén, a budapesti Fehérvári úti vásárcsarnokban sem tétlenkedtek. Egy őstermelő zöldség-gyümölcs standját vizsgálták. Először a szükséges engedélyeket tekintették meg, aztán – szúrópróbaszerűen – a paprikát, a paradicsomot, a fejes és a fodros salátát. Utóbbiakat alul-felül, elölről-hátulról és a levelek között is megnézték, tapintották, és az egyik ellenőr szóban megállapította, hogy „kifogástalan minőségű, első osztályú termék”. Egyedül csak azért figyelmeztette az eladó gazdát, hogy nem tüntette fel a ládákon, hogy melyik termése honnan származik. Ugyanis még ha saját, akkor is ki kell írni. A szemlét pedig jegyzőkönyvben rögzítették.
A teljes nyári ellenőrzéssorozat végleges eredményeit – amikben már az előbb említett őstermelő adatai is benne lesznek – az akció augusztus 31-i zárása után ismerteti majd a hivatal.


 

A Nébih ellenőrzésének részlete félidős eredményei itt megtekinthetőek.

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok