Több mint tíz tonna ismeretlen eredetű hústerméket foglalt le egy dunavarsányi húsboltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Az ellenőrök súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságokat találtak az üzletben, az üzem működését a hatóság felfüggesztette, illetve elrendelték a hústermékek megsemmisítését – közölte a Nébih. A bolt milliós nagyságrendű bírságra számíthat.
Az üzletet nem takarították, az eszközöket nem tudták fertőtleníteni, mivel a fertőtlenítő berendezés nem volt bekötve – derült ki a múlt héten tartott ellenőrzés során. A rovarhálók is hiányoztak, a hűtők pedig penészesek voltak. A daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, mert a hűtőt nem töltötték fel gázzal. A teremben 23 fokot mértek a Nébih ellenőrei, az ott tárolt sertésszalonna hőmérséklete is ugyanennyi volt. A hűtőkben az alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták.
A termelési napló alapján a számlákon szereplő és a felhasznált alapanyagok nem voltak összeegyeztethetőek, ami lehetetlenné tette a termékek nyomon követését. A különböző fűszerek és belsőségek felhasználását egyáltalán nem dokumentálták.
(MTI)