Hús-, baromfiipar

Több mint tíz tonna ismeretlen eredetű hústerméket foglalt le egy dunavarsányi húsboltban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Az ellenőrök súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságokat találtak az üzletben, az üzem működését a hatóság felfüggesztette, illetve elrendelték a hústermékek megsemmisítését – közölte a Nébih. A bolt milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Az üzletet nem takarították, az eszközöket nem tudták fertőtleníteni, mivel a fertőtlenítő berendezés nem volt bekötve – derült ki a múlt héten tartott ellenőrzés során. A rovarhálók is hiányoztak, a hűtők pedig penészesek voltak. A daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, mert a hűtőt nem töltötték fel gázzal. A teremben 23 fokot mértek a Nébih ellenőrei, az ott tárolt sertésszalonna hőmérséklete is ugyanennyi volt. A hűtőkben az alapanyagokat, a félkész- és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták.

A termelési napló alapján a számlákon szereplő és a felhasznált alapanyagok nem voltak összeegyeztethetőek, ami lehetetlenné tette a termékek nyomon követését. A különböző fűszerek és belsőségek felhasználását egyáltalán nem dokumentálták.

(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok