A magyar élelmiszeripari szektor szereplői számára kedvező megállapodásokat írt alá a külügyi tárca vezetője Kínában.
Több olyan megállapodást is kötött Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kelet-kínai Ningpóban, amelyeknek köszönhetően az év végéig elérheti a 100 millió dollárt a magyar élelmiszeripari termékek Kínába irányuló exportja.
Az egyik ilyen egyezmény alapján a kínai hatóságok megszüntetik a magyar liba- és kacsahús behozatalára vonatkozó – a madárinfluenza miatt tavaly bevezetett – embargót, mivel a tiltás okafogyottá vált. Ezzel megnyílt a lehetőség a magyar csirke- és pulykahús exportjáról folyó tárgyalások lezárására is.
Döntés született arról is, hogy a fagyasztott sertéshúsra exportengedéllyel rendelkező három magyar vállalat mellett további négy cég auditját is elrendelik. Továbbá lezárták a tejtermékek exportjára vonatkozó tárgyalásokat is, ami azt jelenti, hogy a kínai hatóságok megkezdik az érintett magyar vállalatoknál is az előzetes szakmai, minőségi ellenőrzést.
A miniszter szerint közép-európai összevetésben tavaly Magyarországról érkezett a legtöbb export Kínába és 2015-ben fordult először elő az, hogy Magyarország első számú kereskedelmi partnere az EU-n kívül Kína volt. Az idei év első három hónapjában a magyar kivitel Kínába 23 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, miközben az élelmiszeripari export 2,5-szeresére bővült. Mint mondta, az ágazat ,,lendületben tartása" érdekében egy új élelmiszerbiztonsági együttműködést is indul, amely a szigorú magyar élelmiszerbiztonsági előírásokat betartó cégek számára piaci előnyt nyújthat.
(MTI) (fotó: KKM)