Hús-, baromfiipar

Tizennégy füstölt, nyers, szeletelt, gyárilag csomagolt bacon termékből egy romlott volt, amit ki is vont a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Bacon előállító üzemeket ellenőrzött a Nébih, a hivatal két hagyományos pácolású és tizenkét gyorspácolású terméket vizsgált, közülük tizenkettőt Magyarországon, kettőt pedig külföldön állítottak elő. Az ellenőrzött termékek közül egy romlott volt; ennek visszahívását és megsemmisítését el is rendelte a hivatal. A szóban forgó bacont előállító cég pedig élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat.

A mintavételek során tíz üzemben a bacon gyártási folyamatát is ellenőrízte a hatóság. A Nébih arról is beszámolt, hogy a hivatal munkatársai szúrópróbaszerűen négy cég termékeiben a PAH-tartalmat (policiklikus aromás szénhidrogének, amelyek a nem megfelelően végzett hagyományos füstölés során kerülhetnek a termékekbe) is ellenőrizték. Az eredmények minden esetben megfelelőek voltak.

Az üzemekben vett minták alapján vizsgálták a csomagolóanyag kioldódását és élelmiszerbe kerülését; valamennyi csomagolóanyag biztonságos volt. Ellenben a jelölési előírásoknak csupán egy bacon felelt meg maradéktalanul. A többi terméken kisebb jelentőségű hibák fordultak elő; például nem megfelelően tüntették fel a tápérték táblázatot. Az előállítókkal szemben a jelölési előírások megsértése miatt hatósági eljárás indul.

A kedveltségi kóstoláson 13 termék sült változatát tesztelték végül szakértő és laikus vendégek. A bírák pontozták a termékek ízét, állományát, illatát, színét és külső megjelenését. A legkedveltebb termék a Família szeletelt bacon lett, míg másodikként a Belje bacon szalonna baranyai termék végzett, harmadikként a Premium bacon zárt. 

(Forrás: Nébih)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok