Gabona- és édességipar

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága szervezésében zajlott le 2019. május 17-18-án a zöldség- és gyümölcsfeldolgozás témában megrendezett kezdő program második modulja. A kamara által finanszírozott gyakorlati napokat a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében, a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán tartottuk meg.


A két modulból álló rendezvény (2x2 nap) keretében a résztvevőknek lehetősége volt az alapvető ismeretek megszerzésére. Az első alkalommal többek között hallhattak a gyümölcs- és zöldségtartósítás alapjairól, lehetőségeiről, részletesen áttekinthették a jellemző romlási folyamatokat és az alapanyagok, késztermékek mikrobáit. Az előadók ismertették a kisüzemi gyümölcs- és zöldségfeldolgozás gépeit, berendezéseit és olyan egyszerű laboratóriumi eszközöket, amelyek segíthetik a mindennapi munkájukat. Továbbá áttekintették az adalékanyagok és kiváltásuk lehetőségeit, amiket a gyakorlatban is kipróbálhattak. A programról készített beszámolónkat itt olvashatja el.

A most megrendezett második modul keretében a megjelent 19 résztvevő többek között hallhatott az aszalás és szárítás helyes eljárásmódjáról, technológiájáról, továbbá a termékminőség és a csomagolás kapcsolatáról, illetve a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás melléktermékeinek hasznosítási lehetőségeiről. Érdekes előadás hangzott el a csomagolóanyagok termékek minőségében betöltött szerepéről, a csomagolóanyagok típusairól, védőhatásáról, illetve a minőségmegőrzési idő és a csomagolás kapcsolatáról, végül pedig az innovatív csomagolási megoldásokról. Az előadók felhívták a figyelmet a higiénia és élelmiszerbiztonság fontosságára, a minőségbiztosítás szerepére, továbbá témák voltak a takarítás, fertőtlenítés aktuális kérdései is. Élénk párbeszédet váltott ki a hallgatóság körében az 52/2010. (IV. 30.) FVM (kistermelői) rendelet ismertetése. A résztvevők előadásokat hallhattak még az élelmiszerek jelöléséről, címkézéséről, továbbá a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól, irányelveiről is.

A megszerzett elméleti ismereteket gyakorlati példákon keresztül is szemléltették az oktatók. Az előzetesen beküldött termékcímkék alapján a résztvevők hasznos javaslatokat kaptak az jelöléseikkel kapcsolatban. A gyümölcs- és zöldségtermékek tápértékének számítására is sor került, valamint ezek helyes jelölését is bemutatták az előadók.

A program zárásaként bontott csoportokban zajlott a gyakorlati munka. A gyümölcsfeldolgozás során a gyümölcslevek préselése, lekvárfélék, szörpök termékfejlesztése, valamint a befőttek állomány- és színrögzítése zajlott, míg a zöldségfeldolgozással kapcsolatban főként a természetes erjesztés, savanyítás, zöldségkrémek, zöldségpástétomok termékfejlesztésében mélyedhettek el a résztvevők.

Az interaktív program során a résztvevőknek lehetősége nyílt a témákkal kapcsolatban kérdéseket feltenni, valamint az eddigi gyakorlati tapasztalataikat megvitatni. A résztvevői visszajelzések alapján mind az elméleti, mind a gyakorlati programok rendkívül hasznosnak bizonyultak.


(NAK/Turcsányi Sándor) (fotó: Lévai Zsolt/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei