Gabona- és édességipar

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2019. május 10-11-én rendezte meg a Szent István Egyetemen a „Tanuljunk együtt!” programsorozat keretében a gyümölcs- és zöldségfeldolgozással foglalkozó, haladó szintű eseményét.


A tagjaink számára ingyenesen elérhető rendezvény célja a gyümölcs- és zöldségfeldolgozás még speciálisabb ismereteinek a megosztása. A program azon tagjaink számára volt elérhető, akik a tavalyi évben megrendezett azonos témájú eseményeken már részt vettek. A haladó csoport mind a 24 résztvevője több éves gyakorlattal rendelkezik az élelmiszer-előállításban, mint például lekvárkészítés, gyümölcslé, szörp vagy tormakrém gyártásban. A programnak köszönhetően mégis olyan hasznos ismeretekre tettek szert mind a mikroorganizmusokról és azok hatásáról, továbbá az élelmiszer-előállítás jó higiéniai gyakorlatáról, amiket könnyen be tudnak építeni és alkalmazni tudnak a mindennapi tevékenységük során.

A résztvevők átfogó képet kaptak a feldolgozott gyümölcs- és zöldségtermékek fogyasztási trendjeiről, új irányairól, a csomagolóanyagok szerepéről, valamint a termékfejlesztéseiknél hasznosítható íz, szín és állomány kialakításról. Az előadók kitértek az adalékanyagokra és azok alternatíváira, továbbá ezek felhasználásának technológiai és jogszabályi hátterére is.

A programsorozat egyik alapvető célja az elméleti ismeretek gyakorlatba való átültetésének megkönnyítése, így a program során kiemelt szerepet kapott a gyakorlat. Ennek keretében a résztvevők elsajátíthatták – akár saját termék példáján – különféle készítmények tápértékének számolását és a hatályos jogszabályoknak megfelelő címkék összeállítását. A gyártástechnológiával kapcsolatos gyakorlatokra is sor került, ahol egyrészt a híg, sűrű és darabos termékek hőkezelési paramétereit vizsgálták, továbbá az édesítőszerek, színezékek alkalmazhatóságát próbálták ki a termékfejlesztésben. A korábbi programokon nagy érdeklődés mutatkozott az egyszerű és könnyen alkalmazható berendezések és laboratóriumi eszközök iránt, így az előadók bemutatták a gyártás során legszükségesebb eszközöket és berendezéseket is.

A tagok visszajelzése pozitív a programjainkkal kapcsolatban. Ennek köszönhetően a résztvevők igénylik a további lehetőségeken való részvételt is.   


(NAK/ Domán Tamara és Gál Alla)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei