`

Búzafinomliszteket ellenőrzött Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Biztonsági gond nem akadt a termékekkel, de minőségi és jelölési probléma miatt végül öt lisztnél eljárást indítottak a hivatal szakemberei.


Újabb alapélelmiszert, összesen 24 búzalisztet ellenőriztek a NÉBIH szakemberei a Szupermenta februári tesztjén. A termékek az élelmiszerbiztonsági kritériumoknak megfeleltek, hiszen a mikotoxinok mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét is vizsgálták a hivatal munkatársai. Egyik liszt sem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

A tesztelt termékek között egy vitaminnal dúsított búzaliszt is volt, amely a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat (B9-vitamin) tartalmazott. Ennek ellenőrzése során azonban a vizsgált tétel folsavtartalma a kimutatási határértéket sem érte el. A NÉBIH ezen előállítóval szemben is hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte a jogsértés megszüntetésére.

Az előállítás során a technológiai-higiéniai kritériumok megsértésére a penészgombák esetleges jelenléte utal. A laborvizsgálatok két terméknél mutattak ki magasabb penészgombaszámot. Az érintett előállítókat a hivatal tájékoztatta, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát. Fontos, hogy a kimutatott penészgomba típusa és a szennyezettség mértéke az emberi egészségre ártalmatlan, hiszen ezt a terméket minden esetben hőkezelik a fogyasztást megelőzően.

A minőségi előírásoknak, vagyis az előírt nedvessikér-, a hamu- és a nedvességtartalomnak, valamint a sütőipari értéknek 21 termék minden szempontból megfelelt. Három búzafinomlisztnél azonban az előírtnál magasabb hamutartalmat mértek. A minőségi hiba miatt az érintett gyártókkal szemben a NÉBIH hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki. Az eredményeket összefoglalva: öt termék előállítójával szemben indított hatósági eljárást a hivatal, melyek alapján összesen mintegy 800 ezer forint élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki.

A Szupermenta terméktesztek hagyományaival ellentétben ezúttal nem rangsorolták, hanem csoportosították a vizsgált termékeket. A magyar minőségi értékszám alapján ugyanis különböző sütőipari értékcsoportokba sorolhatóak a búzalisztek. A Magyar Élelmiszerkönyv egyik előírása, hogy csak az A1, A2 vagy B1, B2 csoportba sorolható termékek viselhetik a „búzafinomliszt” megnevezést. Ennek a feltételnek minden vizsgált liszt eleget tett.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a NÉBIH Szupermenta termékteszt oldalán.


(NÉBIH)


Az élelmiszeripart is elérte a digitális forradalom

Az idei, február 20-21-i PREGA konferencián az élelmiszeriparban elterjedt precíziós megoldásokat is áttekintették. Éder Tamás, a Bonafarm Csoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója – a NAK alelnöke – előadásában szorgalmazta az elérhető új innovatív technológiák élelmiszeriparba történő átültetését és az erre épülő stratégiai szemlélet kialakítását. Ugyanakkor fontos szerepet tulajdonított a szabályozási környezet újragondolásának, hogy a jogalkotás ezzel is segítse a szektor versenyképességének növekedését.
Süth Miklós a Fornetti Kft. stratégiai igazgatója a technológiai és az egészségtudatos életmód kapcsolatát emelte ki előadásában. Megemlítette, hogy idehaza a Fornetti Kft. alkalmazta elsőként a hidrogénezéstől mentes, kvázi transzzsírsav-mentes margarinokat termékeik előállításánál. Továbbá a változó fogyasztói igények teljes körű kielégítése céljából a gyártás során digitális termelésirányítási és támogatói rendszereket vezettek be a cégnél.
Berczeli Attila (Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft.), Udvardy István (SmartFreq Kft.) és dr. Véha Antal (Szegedi Tudományegyetem) előadásában különféle szenzortechnológiákról nyerhettek betekintést az érdeklődők. Az élelmiszeriparból hozott példák segítségével bemutatták, hogy a digitalizáció számos eszköze alkalmazható az élelmiszerláncban, amelyek segítségével egyidejűleg a termékek minőségi paramétereinek fejlesztésére és az erőforrások hatékonyabb felhasználására válik lehetőség. Részletek itt. (agroinform.hu)


 

 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám