Gabona- és édességipar

A PATHWAY-27 Európai Uniós projekt keretében elkészített ipari útmutató célja, hogy a hagyományos termékfejlesztési folyamat lépésein keresztül bemutassa és kihangsúlyozza a fejlesztés azon lépéseit, melyek elengedhetetlenek, illetve kritikusak az egészségre vonatkozó állítással ellátott termékek fejlesztése esetén.


Az egészségre vonatkozó állítással ellátott termékek a termékfejlesztés új irányát jelentik. A fogyasztók egészségtudatosabb csoportjainál egyre jellemzőbbé válik, hogy elfordulnak a tömegtermékektől, tudatosan keresik a magasabb hozzáadott értékkel, különleges minőséggel rendelkező, illetve speciális táplálkozási igényt kielégítő termékeket, így élelmiszergyártók számára megéri az ilyen termékek fejlesztése.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért nincs több, egészségre vonatkozó állítással ellátott élelmiszer a piacon. Erre a válasz igen egyszerű. Az engedélyeztetési folyamat összetettsége sok vállalatot elrettent. Az EFSA diétás termékek, táplálkozás és allergiák tudományos testülete (Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies, NDA) számos, az egészségügyi állításokkal foglalkozó dokumentumot elérhetővé tett, többek között egy tudományos és technikai útmutatót az élelmiszerekkel kapcsolatos állítások jóváhagyására vonatkozó kérelmek elkészítéséhez (13. és 14. cikk). Azonban bebizonyosodott, szüksége van egy, kifejezetten a bioaktív hatóanyagokkal és bioaktív hatóanyagokkal dúsított élelmiszerekhez köthető állításokkal foglalkozó útmutató kidolgozására is.

A PATHWAY-27 Európai Uniós projekt keretében elkészített ipari útmutató célja, hogy a hagyományos termékfejlesztési folyamat lépésein keresztül bemutassa és kihangsúlyozza a fejlesztés azon lépéseit, melyek elengedhetetlenek, illetve kritikusak az egészségre vonatkozó állítással ellátott termékek fejlesztése esetén.
Az útmutató elsődlegesen a kis- és középvállalkozások (kkv-k), beszállítóik és kapcsolódó szolgáltatóik számára készült.

Az útmutató főbb fejezetei az alábbi témaköröket érintik:
·    A termékfejlesztés lépésről lépésre való bemutatása, kihangsúlyozva a termék-összetétel stabilitásnak és az adatok alacsony szórásának fontosságát (külön figyelmet fordítva az állítás alapját képző összetevőre (hatóanyagra));
·    Az állítás alapját képző összetevő jellemzése;
·    A termék élelmiszer-biztonsági értékelése;
·    A gyártási feltételek és körülmények;
·    A gazdasági megvalósíthatóság;
·    A termékek elfogadhatóságának vizsgálata érzékszervi vizsgálatokkal;
·    Az állítás validálásához szükséges különleges szempontok;
·    A tudományos dosszié felépítése;
·    Az egészségre vonatkozó állításokkal kapcsolatos szellemi tulajdonjogok;
·    A termékek piaci bevezethetősége.

Az ipari útmutató mellett elkészítésre került egy tudományos útmutató is, mely elsősorban a tudományos közösség számára készült. A tudományos útmutató célja, hogy segítséget nyújtson a megfelelő humán klinikai vizsgálatok megtervezésében (felismerésében), amelyek hozzájárulhatnak a vizsgált élelmiszer vagy élelmiszer komponens egészségre gyakorolt előnyös hatásának bizonyításához. Az útmutatók a PATHWAY-27 projekt honlapján (http://pathway27.eu/) teljes terjedelemben elérhetőek lesznek a nagy közönség számára 2017. decemberétől. Ezen felül elérhető lesz mind az ipari, mind a tudományos útmutató rövidebb, magyar nyelvű változata 2017 november után.


(forrás: Campdem BRI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok