Összesen 1029 terméken csaknem 20 ezer laboratóriumi mérést végzett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Szupermenta program elmúlt három éve alatt.
A vizsgálatok 40 termékkört érintettek, a kedveltségi kóstolásokon ezernél is többen vettek részt. A minőségi, biztonsági és vásárlói kedveltségi ellenőrzések többek között feldolgozott élelmiszerekre, alkoholos italokra, zöldségekre és gyümölcsökre, fűszernövényekre, fűmagokra és állatgyógyászati készítményekre is kiterjedtek. A komplex vizsgálati rendszer laboratóriumban végzett méréseket és hatósági termékellenőrzést is magában foglal, eredményei a Szupermenta honlapon tekinthetők meg.
A NÉBIH 2014 novemberében a fogyasztói tudatosság javítására indította el a Szupermenta szemléletformáló kampányt, amely terméktesztekkel segítette a vásárlókat az élelmiszerek, élelmiszerlánchoz kapcsolódó termékek tudatos kiválasztásában. A vizsgált termékcsoportok dobogós helyezettjei 2015 novembere óta használhatják a Szupermenta-emblémát, amelyet egy éven át tüntethetnek föl a termékek csomagolásán vagy reklámfelületeiken. A lehetőséggel eddig 18 alkalommal éltek a gyártók és a forgalmazók.
(NÉBIH)