Gabona- és édességipar

Harminc tonna, tizenkilenc cégtől érkezett, rászoruló családoknak szánt ételadományt szállított keresztül Budapest történelmi belvárosán egy teherautó-konvoj hétfőn, hogy felhívja a figyelmet az élelmezési világnapra.


A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tizenkettedik alkalommal szervezte meg az akciót, hogy rámutasson az élelmiszer-pazarlás és az éhezés kettősségének ellentmondásosságára. A kamionok az Andrássy úton át érték el a Hősök terét, ahol Vlagyimir Rahmanyin, a FAO főigazgató-helyettese, Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője közölte: bár az emberiség képes elég élelmiszert termelni, nem jut mindenkinek. A FAO-nál ugyanakkor biztosak abban: lehetséges fenntarthatóan termelni.
– Jelenleg az élelmiszerek 30 százaléka kárba vész, ami elfogadhatatlan – jegyezte meg.

A főigazgató-helyettese közölte, hogy az élelmezési világnap idei témája a migráció. Mint mondta, többet akarnak befektetni a mezőgazdaságba, az elvándorlásnak ugyanis nem kényszerűségnek kellene lennie, hanem lehetőségnek.

Gulyás Andrea, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára hangsúlyozta, hogy nagyon időszerű az élelmezési világnap idei témája. Sokan kényszerülnek elhagyni otthonukat, és máshol keresni megélhetést, amihez az éhezés, a klímaváltozás és az üldöztetés egyaránt hozzájárul.
– Bár globálisan elegendő élelmiszert termel az emberiség, ennek jelentős része nem jut el a fogyasztók asztalára, a pazarlás pedig negatív hatással van a gazdaságra és a környezetre – szögezte le. – A fejlődő országokban a megfelelő infrastruktúra, a raktárkapacitások, a helyi piacok és az elsődleges feldolgozás hiánya miatt mennek veszendőbe az élelmiszerek, ezért a fejlesztéseknek elsősorban ezekre a területekre kell irányulniuk.

Mint mondta, Magyarország fontosnak tartja, hogy a helyi termelés és értékesítés támogatásával javítsa a vidékiek életkörülményeit. A gazdák megélhetését például úgy lehet biztosítani, hogy lehetővé teszik számukra: termékeiket a legkevesebb szereplőn keresztül juttathassák el a fogyasztókhoz.

Gulyás Andrea úgy vélekedett, hogy a migráció egyik kiváltó oka, az éhezés megszüntethető. Közölte, Magyarország továbbra is elkötelezett híve annak, hogy a szegényebb településeken a helyi termelők és termékek kerüljenek előtérbe. Az FM például képzésekkel, ösztöndíjprogramokkal támogatja az élelmiszerhiánnyal küzdő országokat.
– Az FM igyekszik minél többet tenni, például néhány partnerszervezettel közösen az idén olyan agrárprojektet indított Ugandában, amely hosszú távon biztosítja a mezőgazdasági szakemberek gyakorlatorientált képzését. A kezdeményezés idővel remélhetőleg további afrikai országokra is kiterjeszthető lesz – mondta. – Emellett a magyar agráregyetemeken a FAO-val együttműködve 2008 óta 39 alacsony jövedelmű országból több mint 250 hallgatónak nyújtottak ösztöndíjat, ők végzés után szinte kivétel nélkül hazatérnek, és ott kamatoztatják a tudásukat.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke azt mondta, az idei konvoj minden idők leghosszabbika, ami azt is mutatja, hogy egyre több élelmiszeripari vállalat ismeri fel, fontos csatlakozni a hasonló jellegű kezdeményezésekhez.Kiemelte, ők azzal foglalkoznak, hogy minél több fogyasztható felesleget próbálnak meg eljuttatni rászorulóknak. Az idén várhatóan csaknem 60-70 százalékkal több ételt tudnak szétosztani, a mennyiség évről évre nő.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok