`

A GfK napi fogyasztásicikk-vásárlásokat monitorozó Háztartáspanel adatai szerint a magyar háztartások havi 2-3 alkalommal vásároltak sós snacket 2016-ban, alkalmanként mintegy 442 forint értékben. A beszerzés helye túlnyomórészt valamely diszkont üzlet vagy hipermarket volt, így a sajátmárkás termékek fogyasztásának aránya is megugrott a kategóriában.


A sós snackek a társasági élet szinte elengedhetetlen kellékei, de otthoni fogyasztása is jellemző – akár közérzetjavító céllal. A magyar háztartások 96 százaléka vásárolt valamilyen sós snacket 2016 során. A legnagyobb vásárlóbázissal az extrudált termékek rendelkeznek (77 százalékos), de a chipseket is széles körben vásárolják a háztartások. A magvak közül a mogyoró közel 70 százalékos penetrációval rendelkezik, viszont a többi mag esetében jelentősen limitáltabb a vásárlói kör (a háztartások egyötöde, vagy még ennél is kisebb aránya vásárolja).

A sós snack termékkategóriák vásárlói hatóköre, 2016 (az adatok a háztartások százalékában megadva)

 

A magyar háztartások 2016-ban egy-egy vásárlás alkalmával átlagosan 442 forintot költöttek sós snackekre, azaz kenyér- vagy burgonyachipsekre, extrudált termékekre, pattogatott kukoricára illetve sós magvakra. Átlagosan havi 2-3 alkalommal vásároltunk sós snacket az elmúlt év során, ezen belül az extrudált termékek kerültek leggyakrabban a bevásárlókosarakba.

A háztartások legfőbb beszerzési csatornái a sós snackek esetében a hipermarketek és a diszkont üzletek. Az elmúlt három év során a súlypont lassan a diszkont csatornára tevődött át: 2016-ban már ebben a csatornában vásárolták összességében a legnagyobb mennyiségű sós snacket a háztartások (a megvásárolt mennyiség 33 százaléka származott 2016-ban a diszkont csatornából, míg a hipermarketek részesedése 27 százalékra növekedett. ).

A kereskedelmi csatornák részesedése a háztartások által megvásárolt sós snackek mennyiségéből, 2014-2016 (az adatok százalékban kifejezve)

 

A diszkont csatorna előretörésével együtt megnőtt a saját márkás termékek aránya a sós snack piacon. Míg 2014-ban a megvásárolt mennyiség valamivel több, mint egyharmada volt a kereskedelmi láncok nevével fémjelzett sajátmárkás termék, addig 2016-ra ez az arány 44 százalékra emelkedett. A NETA 2011. évi bevezetése szintén hozzájárult az árérzékenyebb vásárlók igényeihez igazodó sajátmárkás kínálat erősödéséhez.

A saját márkás termékek aránya a sós snack piacon a háztartások által megvásárolt mennyiség alapján, 2014-2016 (az adatok százalékban kifejezve)

 

A sós rágcsálnivalók vásárlóközönsége (kivéve a sós magvakat) kicsit más profilt mutat, mint az élelmiszer- és vegyiáru-piacon látható általános korcsoportos megoszlás, mivel az átlaghoz képest a középkorúak felé tolódik el a vásárlóközönség. A 30-50 éves korcsoport aránya lényegesen nagyobb a sós rágcsálnivalók piacán, mint az élelmiszerpiac egészén, ami nem meglepő, hiszen ez az a korosztály, amely társadalmilag aktívabb életet él, viszont a fogyasztása jellemzőbben az otthonhoz kötődik, azaz kevésbé jár el szórakozóhelyekre.

A sós rágcsálnivalók vásárlóközönsége szegmensenként is eltérő képet mutat. A hagyományosnak mondható sós magvakat nagyobb arányban választják az idősebb vásárlók. Ebben a szegmensben a legmagasabb a 60 év feletti vásárlók aránya, valamint itt a legkisebb a 29 év alattiak részesedése. A chipsek és kenyérchipsek fiatalosabbnak mondhatók, ebben a két szegmensben a legmagasabb a 40 év alatti vásárlók aránya.

Az egyes sós snack kategóriák vásárlóinak megoszlása koruk szerint (a vásárlók százalékában kifejezve)

 

A snacktermékekkel kapcsolatos további cikkeket a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának augusztusi hírlevelében olvashatnak.

 


(GfK/NAK)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám