A K&H Bank kutatása alapján a lakosság szerint a speciális igényű étkezési trendeké lesz a jövő. Mindezt pedig az agrárium technológiai korszerűsítését is maga után vonja.
A hazai lakosság szerint a szélsőséges időjárás és a klímaváltozásra okozta nehézségek jelenthetik a legnagyobb kihívást az agrárium számára a következő években, de a technológiai korszerűsítés és az utánpótlás hiánya is komoly problémát okozhat.
– A reprezentatív, 500 fő megkérdezésével történt kutatásunk során arról kérdeztük a lakosságot, véleményük szerint milyen kihívásokkal kell majd szembenéznie az agráriumnak, milyen étkezési trendekre lesz érdemes még jobban felkészülnie a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak az előttünk álló öt évben. A szektor jövője szempontjából ugyanis elengedhetetlen, hogy úgy történjenek meg a korszerűsítő beruházások, fejlesztések, hogy eközben figyelembe veszik a legújabb fogyasztói igényeket, trendeket – mondta el Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.
A felmérés szerint az étkezések terén a laktóz- és gluténmentes étrend erősödésére érdemes felkészülnie az élelmiszeriparnak.
– A megkérdezettek 70 százaléka számít arra, hogy megnő az élelmiszerallergiában szenvedők és a speciális étrendet igénylők tábora. Ezzel összefüggésben a fogyasztók több mint fele (55 százalék) a laktózmentes, 50 százalékuk a gluténmentes táplálkozás erősödésére számít, miközben a manapság nagyon divatos paleolit étrendről csupán a lakosság harmada vélekedik így. A fogyasztói tudatosság erősödésére is számítani lehet, hiszen a vásárlók 56 százaléka a helyi termelők, 51 százaléka pedig a saját termelésű alapanyagok felhasználásának növekedését valószínűsíti, tehát várhatóan egyre több konyhakerttel találkozhatunk majd a jövőben – részletezte az eredményeket Tresó István.
(K&H)