A magyar vásárlók maguk is tapasztalják az élelmiszerek kettős minőségét a NÉBIH felmérése szerint. Az agrártárca által kidolgozott jogszabály-tervezet alapján külön felirattal kellene jelezni egy terméken, ha az eltérő minőségű a nyugaton forgalomba hozotthoz képest.
Minden második magyar ember tapasztalt már különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek minősége között – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei által 2017 májusában elvégzett reprezentatív felmérésből. A szakemberek többek között azt vizsgálták, hogy a magyar vásárlók a mindennapokban tapasztalták-e már a kettős minőség jelenségét, mely termékköröknél észleltek eltérést, valamint milyen elvárásaik lennének a multinacionális gyártókkal szemben a helyzet megoldásához.
A válaszadók minden termékkategóriából számos példát kiemeltek, de leginkább az édesipari termékek esetében számoltak be jelentős eltérésekről, valamint gyakran említették a tejtermékeket és az üdítőitalokat is.
Az észlelt különbség a magyar vásárlók számára nem kedvező: a megkérdezettek 97 százaléka rosszabbnak érezte a Magyarországra behozott termékeket, mint amit a nyugat-európai boltokba szállítanak a nemzetközi gyártók. Különösen a háztartások élelmiszeripari termékekről legtöbb információval rendelkező „élelmiszerfelelősei”, vagyis a rendszeresen bevásárolók érzik felháborítónak ezt a gyakorlatot. A vásárlók túlnyomó többsége, 80 százaléka elvárja, hogy a nemzetközi élelmiszermárkákat minden országban azonos összetétellel hozzák forgalomba, s ha nem így történik, akkor ezt kötelező legyen a termékeken világosan jelezni a fogyasztók számára.
Az FM egyébként kidolgozott egy jogszabály tervezetet, amelynek értelmében, ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy terméket, de a két termék minőségében, összetevőiben eltér, azt a magyar vásárlók számára felirattal kell jeleznie a cégnek. A tervezetet jelenleg az Európai Bizottság vizsgálja, mivel jogilag ők tudnak fellépni a jelenség ellen. A Földművelésügyi Minisztérium a helyzet megoldásáig javasolja a kiváló minőségű hazai termékek előnyben részesítését. (FM sajtóiroda)
Ismét ellenőriznek
A korábbi évek gyakorlatát követve Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár idén is elrendelte a nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést. Július 1. és augusztus 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a területi élelmiszerlánc-felügyeleti szervek szakemberei elsősorban a nyári rendezvényekhez és az idegenforgalmi szempontból frekventált helyekhez kötődő élelmiszer-forgalmazást, vendéglátást ellenőrzik.