`

A magyar kormány támogatásával a termelési és értékesítési szervezetként működő Alba Fructus Kft. Fejér megyében kiemelkedő jelentőségű agrárberuházást valósított meg, ezzel segítve számos gyümölcstermelőt.


Átadták az 1,6 milliárd forintból épült új hűtőházat kedden a Fejér megyei Iváncsán. Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára avatóbeszédében elmondta, hogy a helyi termelő- és értékesítő szövetkezet beruházásához a magyar kormány 75 százalékos, vagyis 1,2 milliárd forintos támogatást nyújtott. Megjegyezte, hogy az új hűtőház kiváló példája a termelők, a feldolgozók és a kereskedők közötti összefogásnak.

Czerván György örömét fejezte ki amiatt, hogy az ágazatban a beruházási kedv töretlen: az első negyedévben közel 50 százalékos növekedést mértek. Hozzátette, az élelmiszergazdasági beruházások esetében is hamarosan hasonló számok lesznek, amint a vidékfejlesztési programok pályázatain nyerteseket hirdetnek – a 160-170 milliárdos keretű élelmiszeripari pályázatokra összesen 270 milliárd forintnyi igény érkezett be.


Több funkció egy helyen


Kelemen Péter, a létesítmény tulajdonosa, az Alba Fructus Kft. ügyvezetője közölte, hogy szövetkezetüknek összesen 30 gyümölcstermelő tagja van, együtt közel 400 hektárnyi gyümölcsöskertben termelnek, jelentős részben Fejér megyében. Elmondta: a létesítményben képesek hűteni, tárolni, osztályozni, különválogatni és csomagolni a beérkező gyümölcsöket, többségében automatizált gépsorokon. A beruházással a cég 15-20 új munkahelyet hozott létre. Az ügyvezető hozzátette, cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack és alma hűtésére, osztályozására, csomagolására képesek, így egész évben üzemelni tud majd a hűtőház. A tervek szerint a csomagolt gyümölcsök nagy részét exportálnák elsősorban Ausztriába, később Németországba, Lengyelországba és a skandináv országokba. Hangsúlyozta, hogy számukra nem a piaci lehetőség megtalálása a kihívás, hanem a megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyagok megtermelése. (A cég emellett gyümölcslé- és lekvár-előállító üzemmel is rendelkezik Sárszentágotán.)

Győrffy Balázs, Galambos Dénes országgyűlési képviselő és Czerván György átvágja a nemzeti színű szalagot


Kiaknázatlan lehetőségek


Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke előadásában rámutatott, hogy hazánkban a megművelt területek 5 százalékán folyik kertészeti termelés, miközben a megtermelt termények húsz százalékát a kertészeti termények adják. Mint mondta, hazánk a kertészeti termelés szempontjából nagyon jó ökológiai adottságokkal rendelkezik, földrajzi elhelyezkedése miatt pedig számos, még kiaknázatlan kereskedelmi lehetőséget rejt. Ahhoz, hogy a kertészeti ágazat sikeres legyen, fejlesztéseket kell végrehajtani és a piaci igényekhez illeszkedő termelést kell folytatni. Ezen túlmenően elengedhetetlen a hatékony marketingeszközök bevetése, hiszen a jó minőségű termékeknek is piacot kell találni és azt megtartani. Megjegyezte, a NAK jól ismeri a kertészetben rejlő potenciált és a fejlesztések szükségességét, a megvalósításhoz pedig a Vidékfejlesztési Program egyes célprogramjai kiváló eszközt nyújtanak.

Mint mondta, a kamara több fronton is segíti a kertészeti ágazatot. Így például a NAK folyamatosan részt vett a pályázati kiírások, így a gyümölcsültetvények telepítését és korszerűsítését célzó felhívás előkészítő munkálataiban, továbbá a termeléshez kötött támogatás átalakításában, mintakert-programot indított a korszerű termesztéstechnológiai ismeretek átadása érdekében, minden évben, részt vett a 2018-ban esedékes gyümölcsültetvény-összeírás módszertanának kidolgozásában, idén is megrendezik a NÉBIH-hel közös fajtabemutató-sorozatot, a NAK közreműködésével jogszabályba foglalták a meggy felvásárlására vonatkozó kötelező szerződést, és ahogy tavaly, úgy idén is több, gyümölcsfogyasztást ösztönző kampányt is indítanak.

Győrffy Balázs megemlítette, hogy a zöldség-gyümölcs ágazatban is szükség lenne az áfa csökkentésére, mert a feketekereskedelem ebben a szegmensben a becslések szerint a 30, de akár az 50 százalékot is meghaladhatja. Elkötelezettek az áfa öt százalékra csökkentésében, ezért a közeljövőben meg szeretnének állapodni a kormánnyal ennek mikéntjéről.

 


(MTI/nak.hu) (fotó: MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám