Gabona- és édességipar

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 58 ezer ellenőrzést hajtott végre tavaly, csaknem kétmillió vizsgálatot végzett el a laboratóriumi hálózatában, és több mint 700 millió forint bírságot rótt ki – közölte Oravecz Márton, a NÉBIH elnöke a Magyar Hírlapnak adott interjúban.


A napilap keddi számában megjelent interjúban az elnök közölte, hogy a nyári szezonális ellenőrzéseken elsősorban az újonnan megnyíló büfékre, lángososokra, fagylaltozókra figyel a hatóság. Vannak ezek között olyanok, amelyek csak a szezonra nyitnak ki, például a strandokon lévő büfék, ezeket mindenképpen ellenőrzik, például miként végezték el a nagytakarítást vagy hogyan tárolják az ételeket. Ebben az időszakban a forgalom is megnő. Összpontosítanak a jelentős, tömegeket vonzó nyári rendezvényekre is.

Oravecz Márton elmondta, az ellenőrzések zömét a megyei és a járási hivataloknál dolgozó élelmiszer-biztonsági ellenőrök végzik, a humánpolitikai költségvonzatát a Miniszterelnökség fogja össze.
– Az ellenőrzési rendszerünk vizsgálatai alapján általában is javulást tapasztalunk. Az élelmiszer-előállítók egyre következetesebben tartják be az előírásokat, és az összetételre is jobban figyelnek – mondta az elnök.

Hamisítási ügyekben is vizsgálódnak.
– Növényvédőszer-hamisítási ügyben például huszonöt helyszínen ellenőriztünk egy akció során tavaly nyáron, kétezer-hatszáz kilogrammnyi hamis terméket foglaltunk le. A csomagolás megtévesztésig hasonlított az eredeti áruhoz, egyértelműen szándékos csalásról volt szó. A külföldi növényvédőszer-előállító cég annyira értékelte a munkánkat, hogy elismerő oklevéllel köszönte meg. – tette hozzá.

A teljes interjú itt olvasható.

 


(Magyar Hírlap)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok