`

A gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszerek körében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az ügyben a nemzetgazdasági tárcával egyeztetne a NAK.


Előzetes megállapodás alapján ütemezett áfacsökkentést kér a kormánytól a NAK. Győrffy Balázs, a köztestület elnöke Magyar Időknek elmondta: a kamara megalakulása óta szorgalmazza, hogy az alapvető élelmiszerek esetében a mostani 27-ről 5 százalékra csökkenjen a forgalmi adó mértéke. Számos olyan ágazata van ma az agráriumnak és az élelmiszeriparnak, amelyekben egyre nagyobb mértéket ölt a feketegazdaság. Az áfacsalások nagy száma pedig hosszú távon is torzító hatással bír az érintett vállalkozások, termelők működésére. A fokozatos, évről évre betervezett áfacsökkentést azonban a gazdaság teljesítőképességéhez kötné a kamara.
– Azt szeretnénk, ha egy megállapodás keretében megterveznénk, hogy mikor mely termékek forgalmi adója csökkenhet, ha a szintén előre lefektetett gazdasági mutatók teljesülnek – fogalmazott az elnök. – Ezzel előre tervezhetővé válik a folyamat, az aktuális költségvetés tervezésekor pedig nem ad hoc jellegű döntésen múlik majd, hogy lesz-e áfacsökkentés, és ha igen, mely termékek kerülnek ebbe a körbe.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett forgalmi adónak nem volt nagy hatása a költségvetésre, a piacot viszont alaposan kitisztította. Ennek és a megnövekedett keresletnek köszönhetően szerinte annyi többletbevétel keletkezett, ami nagyrészt ellensúlyozni tudta az áfacsökkentés okozta kiesést a költségvetésben.

A jövő évi költségvetés és adótörvények tervezete szerint 2018-tól a halhús és az élő hal forgalmi adója csökken 5 százalékra. Győrffy Balázs szerint üdvözlendő, hogy az egészséges halhús bekerül ebbe a körbe, a termelők haszna mellett a fogyasztók is olcsóbban juthatnak a termékhez. Ugyanakkor úgy véli, hogy a gazdaság teljesítménye többet is elbír ennél. Ráadásul nem egy olyan ágazat van, amely segélykiáltással fordul a kormányhoz a fojtogató feketekereskedelem miatt. Idetartozik például a sütőipar, a zöldség- és gyümölcstermelés; és bár a friss tejet ma már csak 5 százaléknyi áfa terheli, a tartós tejek esetében is nagy szükség lenne az adócsökkentésre.
– Egyidejűleg több ágazat (sertés, baromfi, marha) helyzetét segítené, ha az eddigiekben megkezdett áfacsökkentést a következő lépcsőben az élőállatok és a tőkehús után a húskészítményekre is kiterjesztené a kormányzat – emelte ki az elnök.

Győrffy Balázs legutóbb a hódmezővásárhelyi állattenyésztési napokon szólt arról, hogy a kamara szerint volna mozgástér a 2018-as büdzsében a további áfacsökkentésre, és erről szeretnének egyeztetni az NGM-mel.

 


(Magyar Idők/nak.hu)

 


Halas lista
2018. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra csökkenne a fogyasztási célú halakra vonatkozó áfakulcs. A törvény a kedvezményes adókulcs alá eső termékek meghatározásánál a vámtarifaszámra hivatkozik, így a kedvezményes adókulcs alá a következő termékek tartoznának:
- emberi fogyasztásra alkalmas élő hal, a díszhal kivételével;
- emberi fogyasztásra alkalmas hal (ideértve a halbőrt, ikrát, haltejet, halmájat és egyéb belsőségeket is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápa kivételével;
- emberi fogyasztásra alkalmas halfilé és más halhús (aprított is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápahús kivételével. (adozona.hu)


 

 

 

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám