`

Magyarország egyetlen búzakeményítő gyára épül meg a Heves megyei Visontán 93 millió eurós beruházásban. A Visonta Projekt Kft. 33 ezer négyzetméteren épülő üzeme 250 munkahelyet teremt, és további 500 beszállítónak ad munkát 2018 végére.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hétfői alapkőletételi ünnepségen azt mondta, a beruházás a modern magyar élelmiszeriparról és mezőgazdaságról is szól, hozzájárul majd a gazdaság versenyképesebbé tételéhez. A gyár modern technológiával állít elő különböző típusú keményítőt, módosított keményítőt, alkoholt és takarmánytermékeket további felhasználásra főként az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyipar számára.

Varga Mihály kiemelte, a létrejövő üzem magas hozzáadott értékű új termékeket gyárt, működésével olyan új piaci lehetőségek nyílnak meg, amelyek belföldön és külföldön is hozzájárulnak majd a magyar gazdaság növekedéséhez. Megjegyezte, kedvező a beruházás az ipari felhasználók és mezőgazdasági termelők számára is, mert hosszútávú és stabil beszállítási lehetőséget teremt.

A nemzetgazdasági miniszter az ünnepségen kifejtette, hogy kedvező folyamatok zajlanak a nemzetgazdaság stratégiai ágazataiban: a mezőgazdaság kibocsátása 2010 óta 55 százalékkal növekedett, az élelmiszeriparé 45 százalékkal bővült. Kifejtette, az élelmiszeripar, a második legnagyobb feldolgozóipari ágazat adja a bruttó nemzeti termék 2,4, a mezőgazdasággal együtt 5,8 százalékát, az ipari termelésből való részesedése pedig 12 százalék. Az előállított mezőgazdasági termékek 65 százalékát ez a szektor vásárolja és dolgozza fel, és felhasznált anyagainak csak egyharmada származik külföldről. Az ágazat közvetlenül 100 ezer embernek ad megélhetést, és kiemelt szerepe van a vidéki munkahelyek megtartásában.
Varga Mihály a kormányzati stratégiai célok között ismertette a feldolgozott termékek arányának tíz százalékra emelését az exportban, a 36 százalékos importhányad csökkentését, és az élelmiszerfeldolgozó iparág öt százalékos emelkedését a következő egy-másfél évben. Hozzátette, a visontai beruházás jól illeszkedik a kormányzat célokhoz.

Mészáros Lőrinc, a Visonta Projekt Kft. tulajdonosa a rendezvényen elmondta, kormány kiemelt beruházássá nyilvánította és 20 millió euróval támogatta a visontai projektet. A kft. alapítói 25 millió eurót tettek a beruházásba, a költségek fennmaradó részét hitelből fedezik.
Az üzemben 250 ezer tonna búzát dolgoznak majd fel hulladékmentesen. A tulajdonos közlése szerint ezt Heves és Szolnok megyéből szeretnék beszerezni. Mészáros Lőrinc azt is elmondta, az előállított termékek 70 százalékát exportra szánják. A keményítőgyár 250 új munkahelyet teremt, és még 500-1000 ember vesz részt a beszállításban, de a kft. már abban is gondolkodik, hogy a későbbi raktározással, takarmány-előállítással további 50-100 munkahelyet teremt. Várhatóan 2018 májusára épül fel a gyár, néhány hónap próbaüzem után kezdi meg a termelést és az értékesítést.

 


(MTI) (fotó: MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám