Több mint 90 ezer diák kapott pénteken magyar termelői mézből készült reggelit az ország 486 iskolájában a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) mézes reggeli programjának keretében.
Az Európai Mézes Reggeli programot eredetileg Szlovénia indította el, majd több uniós tagország csatlakozott kezdeményezéshez, köztük Magyarország 2014. november 21-én. Ekkor az ország teljes területén 67 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, 2015-ben pedig már több mint 500 helyszínen tartottak ilyen eseményt. November 18-án, pénteken pedig több mint 90 ezer diák kapott magyar termelői mézből készült reggelit az ország 486 iskolájában. Az iskolák részére a méhészek szakmai szervezete, az OMME biztosította a mézet, így ezen a napon a gyerekek mézes teát és mézes kenyeret fogyaszthattak reggelire.
Nagy István, az agrártárca parlamenti államtitkára a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskolában a program kapcsán tartott tájékoztatóján a méz egészségmegőrző szerepéről hangsúlyozta: a természetes méz számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, továbbá növeli a szervezet ellenálló képességét, nyugtató hatású, fokozza a belső szervek működését és erősíti a szívet. A méz főleg gyümölcs- és szőlőcukorból áll, így kiválóan alkalmas a gyors energiapótlásra. Ahogy fogalmazott, az európai program egyik fontos célja népszerűsíteni az általános iskolás gyermekek körében a mézfogyasztást és az egészséges táplálkozást, hogy mézkedvelő fiatalokká, majd rendszeres mézfogyasztó felnőttekké váljanak.
Nagy István megjegyezte, a méhészet a mezőgazdaság elengedhetetlen ágazata, az 1 millió 200 ezer méhcsalád gondozása több mint 20 ezer családnak jelent megélhetést. A hazai mézfogyasztás 2015-ben fejenként megközelítette az 1 kilogrammot, a szaktárca törekvése, hogy az évtized végére a fogyasztás elérje az európai átlagot, az 1,78 kilogrammot.
Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke elmondta, Magyarország évi 20-25 ezer tonna mézet termel, ez az Európai Unió 27 tagállama által megtermelt méz 10 százalékát teszi ki. A hazai értékesítés mellett mintegy 15 ezer tonna mézet exportálunk, ennek nagy része Németországba, Olaszországba, Franciaországba és Angliába kerül, míg tíz százalékát Japánba, az Egyesült Államokba és az arab térségekbe szállítják. Az egyesület elnöke elmondta azt is, hogy a méztermés mintegy fele egy átlagos évben akácméz, ennek oka, hogy Európa akácerdeinek kétharmada Magyarországon található.
Az OMME mindent elkövet a hazai termelőiméz-fogyasztás érdekében, november indította ezzel kapcsolatos vásárlásösztönző kampányát.
(MTI/nak.hu)