Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében (RASFF) közzétett 3000 bejelentés kevesebb mint 1%-a érintett magyar előállítású terméket 2015-ben – derült ki az Európai Bizottság éves összegzéséből.
A RASFF (http://portal.nebih.gov.hu/rasff) működéséről az Európai Bizottság minden évben jelentést készít. A nemrég megjelent összegzésből kiderül, hogy 2015-ben 3049 bejelentés jelent meg a rendszerben, 3,4%-al kevesebb, mint 2014-ben. Ezek 90%-a élelmiszerekhez kötődött. A bejelentésekből 775 volt riasztás, a többi a határ-visszautasítás, illetve a kétféle tájékoztatási kategóriába tartozott. A riasztások száma az előző évhez képest 3%-al nőtt.
A legtöbb probléma EU-s szinten a zöldségekkel és gyümölcsökkel, a mogyoróval, mogyorótermékekkel, magvakkal, valamint a hal- és haltermékekkel volt. A jelentős, sok tagállamot érintő esetek között szerepelt például aflatoxinnal szennyezett keksz, atropint és szkopolamint tartalmazó bio polenta, de hisztamint tartalmazó szardella filé is. Magyarországon előállított termékkel 21 esetben volt gond.
Olyan RASFF-ügy, amely valamely ok miatt hazai vonatkozásúvá vált, 86 volt 2015-ben. Ebből 72 élelmiszerrel, 4 takarmánnyal és 10 élelmiszerrel érintkező anyagokkal foglalkozott. A legtöbb gond a gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve a gabona és pékáru termékekkel adódott. Kisebb számban kellett különleges táplálkozási célú élelmiszerekkel, étrend-kiegészítőkkel, valamint élelmiszerekkel érintkező anyagokkal kapcsolatban eljárni.
A 2015-ös jelentés itt olvasható: http://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/323140/rasff_annual_report_2015.pdf/058ec0ec-1a35-46b8-b6b2-e63f245b52b1
(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)