Ez év decemberétől ismét kötelező lesz a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszerek többségénél. A határidőt megelőzően forgalomba hozott, tápértékjelölés nélküli termékek a készlet erejéig a polcokon maradhatnak.
Hároméves átmeneti időt követően 2016. december 13-tól ismét kötelezővé válik a tápértékjelölés feltüntetése az előrecsomagolt élelmiszereken – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az előírás alól néhány termékcsoport mentesül. Ide tartoznak például a nyers húsok, a fűszernövények, az étkezési só, az asztali édesítőszerek, a rágógumi, a zselatin, valamint a kistermelői és kézműves élelmiszerek.
Magyarországon a tápértékjelölés az EU csatlakozás előtt kötelező volt. Az európai közösségbe belépést követően csak azokon a termékeken kellett feltüntetni az adatokat, amelyek tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tartalmaztak. Emellett a különleges táplálkozási igényeket kielégítő élelmiszereknél a speciális tápértékadatokról tájékozódhattak a vásárlók.
A hamarosan életbe lépő „régi-új” változás miatt az élelmiszeripari vállalkozásoknak fokozottan figyelniük kell a tápértékadatok helyes feltüntetésére.
Az érintett előállítók és forgalmazók a Nébih honlapján megtalálhatják a legfontosabb információkat, például a jelölés kötelező elemeit és a feltüntetés sorrendjét is.
Minden fontos adat egy helyen
Ide kapcsolódó hír, hogy az Európai Bizottság honlapján megtalálható az új élelmiszerek és új élelmiszer-összetevők nyilvános katalógusa. A katalógusban szereplő információk csak tájékoztató jellegűek. Ha egy adott termék nem szerepel a katalógusban, az még nem jelenti azt, hogy biztosan új, illetve azt sem, hogy biztosan nem új. A nyilvános új katalógusban latin név alapján lehet keresni.
Az Európai Bizottság megjelentetett tájékoztatója az új élelmiszerekről magyar nyelven itt olvasható.
(forrás: Nébih)