Gabona- és édességipar

A Nébih megtiltotta a „Nestlé 5” gyümölcsös falatok tejpép forgalmazását annak magas ochratoxin tartalma miatt. Visszavonták az árut a boltokból, a gyártó pedig közleményt adott ki miszerint a termék normál napi fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot.

A megengedett határértéket meghaladó mennyiségű ochratoxin A-t találtak a "Nestlé 5" Gyümölcsös Falatok nevű, 250 grammos termékben egy rutinvizsgálaton – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A hírre reagálva a Nestlé az MTI-nek küldött közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a termék fogyasztása normál napi mennyiségben (két adag, a csomagoláson feltüntetett elkészítési utasítás szerint) egészségügyi kockázatot nem jelent. Mint fogalmaznak, a hatóságokkal együttműködve azonnal vizsgálatot indítottak az ügyben, és a kérdéses termékeket visszavonták a boltok polcairól. Hozzátették: a visszavonás más terméket nem érint.
A Nébih csütörtökön közölte, hogy azonnali hatállyal megtiltották a "Nestlé 5" gyümölcsös tejpép forgalmazását. A Nébih arra kérte a vásárlókat, hogy aki vett a 2017 januárjában lejáró és a Nestlé Portugal S.A. által gyártott termékből, ne fogyassza el, és vigye vissza a vásárlás helyére. Ismertették: az ochratoxinok penészgombák által termelt méreganyagok. Közül legjelentősebb az ochratoxin A, ami erősen toxikus. A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben fordulhat elő. Hozzáfűzték: bár az élelmiszer-előállítók folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlen, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiségtől függ, ezért megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxintartalmú élelmiszereket – fogalmazott a hivatal.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok