ÁGAZATI HÍREK

 • A Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség küldöttközgyűlést tartott csütörtökön Herceghalmon, amelyen az agrárgazdaságért felelős államtitkár is értékelte a szektor elmúlt egy évét.

 • Nagy károkat okozott a jégverés a hazai búzatáblákban, a terméskiesés azonban országos szinten nem lesz jelentős. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége összességében közepes évre számít.

 • Háromféle állami kárenyhítő támogatást vehetnek igényben a jelentős terméskiesést elszenvedő mátrai szőlő- és bortermelők. A NAK emellett a kamarai biztosítási szolgáltatás igénybevételét is javasolja az érintetteknek.

 • Csaknem kilenc tonna jelöletlen, szabálytalanul tárolt, illetve lejárt fogyaszthatóságú húst foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Komárom-Esztergom megyei nagykereskedésben.

 • Megnyílt a Fülöp-szigeteki piac három magyar húsüzem előtt. A kaposvári, kisvárdai és nyírbátori üzem exportengedélyének kiadását hosszas egyeztetések, valamint egy 2014. októberi helyszíni audit előzte meg.

 • Az új élelmiszerkönyvi előírások váratlan nehézséget, mesterséges versenyhátrányt okoztak a hazai húsos cégeknek. Ezt vagy a szabályozás módosításával, vagy új vevőkörnek szánt új termékek fejlesztésével lehet leküzdeni.

Az új közös agrárpolitikának ki kell szűrnie a „potyautasokat”, illetve teljesíthetőbb zöldítési feltételeket kellene tartalmaznia – ezek voltak a KAP reformjáról szóló pápai szakmai fórum főbb megállapításai.

 • V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Tóth Gergely, a KÖVET Egyesület főtitkára átadta a 2017. évi környezeti megtakarítási díjakat szerdán a Földművelésügyi…

 • A Nemzeti Parki Termék Védjegyrendszer ismertségének növelése érdekében egy éven át tartó promóciós- és marketing körút aggteleki rendezvényén ünnepélyes keretek között hirdették meg kedden „Az év ökoturisztikai létesítménye 2017” pályázatot,…

 • A jól átgondolt vízgazdálkodás a jövő mezőgazdaságának alapja, állapították meg kedden az uniós agrárminiszterek. A magyar kormány szorgalmazza az európai aszály-monitoring és -előrejelző rendszerek kiépítését is.

A 2013. évi támogatási kérelmet jóváhagyó, illetve részben jóváhagyó határozattal rendelkező termelői csoportok kifizetési kérelmet nyújthatnak be a létrehozásuk ösztönzése és működésük elősegítése érdekében.

 • A Miniszterelnökség pontosította a Vidékfejlesztési Program pályázati felhívásaihoz készült általános útmutatóját, amelynek köszönhetően a kifizető ügynökség jóváhagyása esetén a közjogi szervek is mentesülhetnek a biztosítéknyújtási kötelezettség alól.

 • A fűszerpaprika-termelők mezőgazdasági csekély összegű (de minimis) támogatásáról szóló 37/2014 (IV. 4.) VM rendelet alapján vissza nem térítendő mezőgazdasági csekély összegű támogatást igényelhet a fűszerpaprika-termelő a minőségi fűszerpaprika termelése céljából…

 • A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkársága, mint EMVA Irányító Hatóság lehetőséget ad az egységes kérelem keretében benyújtandó, Vidékfejlesztési Programot érintő kifizetési igénylésekre.

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Földbizottsági meghívók

Telekommunikáció

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok